Már a városi cégek vezetőségét is leváltották Szombathelyen, miután az ellenzék átvette a hatalmat

POLITIKA
2019 március 13., 22:23
comments 272

Az önkormányzati ülésekről szóló tudósítások általában nem tartoznak a legszórakoztatóbb olvasmányok közé, de a nyugat.hu mai élőzése egyértelmű kivétel.

Szombathelyen ugyanis március elején váratlanul ellenzéki többség alakult ki a közgyűlésben, miután Molnár Miklós alpolgármester, a korábban a Fidesszel szövetséges jobboldali civil szervezet képviselője elkezdett a városvezetés ellen szavazni. Így egy valószínűtlen szövetség - az Éljen Szombathely! néven összefogó baloldali képviselők az egy szem jobbikossal és a korábban protofideszes alpolgármesterrel - már képes átvinni az akaratát. 

A két alpolgármester, balra Molnár Miklós, jobbra a fideszes Illés Károly
photo_camera A két alpolgármester, balra Molnár Miklós, jobbra a fideszes Illés Károly Fotó: Nyugat.hu/Nagy Jácint

A szinte az egész országban korlátok nélkül tevékenykedő kormánypártok Szombathelyen egyelőre annyit tudtak tenni, hogy tujával torlaszolták el az ülésterem ajtaját és megvonták az alpolgármester fizetését.

Ezen felül még migránsozni tudnak. 

A szerdai ülésen a fideszesek két vezérszólama a nyugat.hu tudósítása szerint a szivárványkoalíció emlegetése volt, illetve a bevándorlópártizás. A szocialista Nemény András erre olyan javaslattal válaszolt, hogy akkor legyen egy migrációt vizsgáló bizottság, amelyben benne ülhetnek fideszes képviselők, a rendőrség, a közterület-felügyelet, az országgyűlési képviselő stb. Erre a fideszesek közölték, hogy „amíg Orbán Viktor a miniszterelnök, Szombathelyen Puskás Tivadar a polgármester, addig nem kell tartani illegális migránsoktól.” Eddig a Fidesz kommunikációja nem ezt sugallta: a polgármestereknek és képviselő-testületeknek egyesével kellett elutasítaniuk a migránsok betelepítését és a bevándorláspárti civilek aknamunkáját, nehogy baj legyen.

Szombathelyen viszont a Fidesz-KDNP a migrációt vizsgáló bizottság ellen szavazott.

A kommunikációs csatározásokon túl gyakorlati lépések is történtek: átalakították az önkormányzati cégek felügyelőbizottságait és igazgatóságait. A nyugat.hu szerint 2010 óta ezekbe szinte csak kormánypárti delegáltak ülhettek be, így az ellenzéknek nem volt semmi rálátása. Az új többség azonban új delegáltakat választott, például LMP-s, jobbikos vagy momentumos kötődésű embereket. 

Puskás Tivadar polgármester
photo_camera Puskás Tivadar polgármester Fotó: Nyugat.hu/Nagy Jácint

Még a Kétfarkú Kutyapártnak is szántak egy helyet a Parkfenntartó Kft. felügyelőbizottságában, de a kiszemelt jelölt köszönettel visszautasította a lehetőséget, mondván: „mi szeretnénk megmaradni annak a bizonyos (kétfarkú) kakukktojásnak, ami mindig is voltunk.”

Az éjjelig húzódó maratoni ülésről szóló tudósításban olyan mondatokat olvasunk, hogy

„Heves vita mikrofonon kívül, tíz perc szünet.”

De a perlekedésen kívül döntöttek egy sor fontos helyi kérdésben is. A költségvetést viszont nem fogadták el, mert 127 darab módosító indítvány érkezett hozzá, és azokat még értékelnie kell a polgármesternek. Már majdnem este 10 volt, amikor megszavazták gyors egymásutánban, hogy a közbeszerzési bizottságban is legyenek ellenzékiek, és hogy a polgármesteri hivatal osztályvezetőit többé nem köti az „információnyújtási tilalom”, beszámolhatnak az önkormányzati képviselőknek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.