Megvonta a kormánypárti polgármester az ellenzéki alpolgármester fizetését Szombathelyen

Tbg
politika
2019 március 06., 10:35
comments 166

Búcsút mondhat Molnár Miklós (Pro Savaria), Szombathely alpolgármestere a fizetésének, miután a KDNP-s Puskás Tivadar polgármester elvonta feladatkörét, és erről előterjesztést nyújtott be a képviselőtestületnek, írja az ÚgyTudjuk.

A képviselőtestület hiába szavazta le az előterjesztést, a vonatkozó szabályozás alapján (2011. évi CLXXXIX. tv., 77. §) ezt megtehette a polgármester. Molnár Miklós mostantól képviselői juttatásban (bruttó 200 ezer Ft-s költségtérítés) részesülhet az alpolgármesteri fizetés helyett (bruttó 950 ezer Ft-os fizetés).

Szombathelyen azóta tart a politikai felfordulás, hogy a Fidesz elvesztette többségét a képviselőtestületben, és az ellenzék az alpolgármester, Molnár Miklós vezetésével átvette az irányítást, többek között átláthatóbbá tette az önkormányzat működését.

A Fidesz-KDNP nem először veti be a bérezés fegyverét úgy, hogy abból kizárólag a sajátjai jöjjenek ki jól: az államtitkárok fizetését például úgy sikerült emelni (illetve ennek a lehetőségét megteremteni), hogy az nem járt a polgármesterek - hiszen belőlük vannak ellenzékiek is - fizetésének emelésével.

Az országgyűlési képviselők fizetését az elmúlt nyolc évben 287 százalékkal emelték (!) - kétharmaduk a Fidesz-KDNP-hez tartozik -, miközben pl. az egészségügyben dolgozókét csak 70-90 százalékkal sikerült.

Látványos volt az is, hogy amikor egy ellenzéki vezetésű önkormányzat saját forrásának terhére emelte volna a helyi közalkalmazotti béreket, a Fidesz megakadályozta azt. (UgyTudjuk/Címlapkép: Szombathely.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.