További 3,5 év börtönbüntetést kapott Paul Manafort

külföld
2019 március 13., 16:51
comments 70
Paul Manafort Donald Trump és Ivanka Trump mögött
photo_camera Paul Manafort Donald Trump és Ivanka Trump mögött Fotó: Evan Vucci/AP

Paul Manafort további 43 hónapos börtönbüntetést kapott szerdán, a bíróság az Egyesült Államok elleni összeesküvés, illetve az igazságszolgáltatás akadályozása vádpontjaiban találta bűnösnek. Ebben az ügyben maximum 10 évet kaphatott volna.

Múlt héten 47 hónap letöltendőre ítélték banki- és adócsalásért, mert elrejtette azt a több millió dollárt, amit politikai tanácsadásért kapott Ukrajnában. A CNN tudósítása szerint a washingtoni bíróság 73 hónapra ítélte, de az első 30 hónapot egyidejűleg jóváírják mindkét büntetésnél, így ha jó magaviselet miatt nem kap engedményt, akkor

összesen 7,5 évet tölthet rács mögött.

A tudósítások szerint a kilenc hónapja börtönben lévő Manafort nem mutatott heves érzelmeket. A bírónak azt mondta, sajnálja, amit tett. A múlt heti ítélethirdetésen zöld rabruhában és - súlyos ízületi gyulladása miatt - tolószékben jelent meg a virginiai Alexandria bíróságán, és elmondta, hogy az élete mind szakmailag, mind pénzügyileg romokban hever.

Manafort elítélése részben Robert Mueller oroszügyi nyomozásának eredménye. A különleges ügyész februárban tett közzé egy 800 oldalas dokumentumot, amely azt tárgyalja, hogy Manafort milyen jogsértéseket követett el, miközben az oroszbarát Viktor Janukovics elnök vezette Ukrajna megbízásából lobbizott az Egyesült Államokban. 

Az amerikai közélet hetek óta arra vár, hogy Mueller befejezze jelentését minden idők legnagyobb amerikai politikai botrányáról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.