Az utolsó pillanatban megakadályozták a tanársztrájkot a tankerületek

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke 2018 áprilisában az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkársága előtt.Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

"Ez nem csak súrolja, de át is lépi a jogállamiság határát" - mondta az Indexnek Szűcs Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azután, hogy csütörtök reggelre a tankerületi központok lényegében az egész országban megakadályozták, hogy a tanárok két órás szolidaritási sztrájkkal fejezzék ki támogatásukat a ma sztrájkoló köztisztviselőknek.

A tanárok sajátos helyzetben vannak, ahhoz, hogy egyáltalán sztrájkolhassanak, meg kell állapodniuk a minimális szolgáltatásokról a fenntartóval. Az ország hatvan tankerületéből ez eleve csak négyben sikerült, vagyis eleve csak négy tankerületben sztrájkolhattak volna a tanárok. Ez már önmagában elég erős korlátozása a sztrájkjognak, de a tankerületek ma ennél is tovább mentek. Az utolsó pillanatban a munkáltató mind a négy kerületben visszamondta a megállapodást, ezzel lehetetlenné téve a sztrájkot.

Szűcs "pitiáner és érthetetlenül kicsinyes lépésnek" nevezte a munkáltatók döntését. A szakszervezet most minden sztrájkra készülő tanárt arra kér, hogy vegyék fel a munkát, a jövő héten viszont bírósághoz fordulnak és beperlik a tankerületeket a sztrájktörvény vélt megsértése miatt.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.