Az utolsó pillanatban megakadályozták a tanársztrájkot a tankerületek

politika
2019 március 14., 09:26
Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke 2018 áprilisában az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkársága előtt.
photo_camera Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke 2018 áprilisában az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkársága előtt. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

"Ez nem csak súrolja, de át is lépi a jogállamiság határát" - mondta az Indexnek Szűcs Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azután, hogy csütörtök reggelre a tankerületi központok lényegében az egész országban megakadályozták, hogy a tanárok két órás szolidaritási sztrájkkal fejezzék ki támogatásukat a ma sztrájkoló köztisztviselőknek.

A tanárok sajátos helyzetben vannak, ahhoz, hogy egyáltalán sztrájkolhassanak, meg kell állapodniuk a minimális szolgáltatásokról a fenntartóval. Az ország hatvan tankerületéből ez eleve csak négyben sikerült, vagyis eleve csak négy tankerületben sztrájkolhattak volna a tanárok. Ez már önmagában elég erős korlátozása a sztrájkjognak, de a tankerületek ma ennél is tovább mentek. Az utolsó pillanatban a munkáltató mind a négy kerületben visszamondta a megállapodást, ezzel lehetetlenné téve a sztrájkot.

Szűcs "pitiáner és érthetetlenül kicsinyes lépésnek" nevezte a munkáltatók döntését. A szakszervezet most minden sztrájkra készülő tanárt arra kér, hogy vegyék fel a munkát, a jövő héten viszont bírósághoz fordulnak és beperlik a tankerületeket a sztrájktörvény vélt megsértése miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.