Az utolsó pillanatban megakadályozták a tanársztrájkot a tankerületek

politika
2019 március 14., 09:26
comments 126
photo_camera Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke 2018 áprilisában az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkársága előtt. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

"Ez nem csak súrolja, de át is lépi a jogállamiság határát" - mondta az Indexnek Szűcs Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azután, hogy csütörtök reggelre a tankerületi központok lényegében az egész országban megakadályozták, hogy a tanárok két órás szolidaritási sztrájkkal fejezzék ki támogatásukat a ma sztrájkoló köztisztviselőknek.

A tanárok sajátos helyzetben vannak, ahhoz, hogy egyáltalán sztrájkolhassanak, meg kell állapodniuk a minimális szolgáltatásokról a fenntartóval. Az ország hatvan tankerületéből ez eleve csak négyben sikerült, vagyis eleve csak négy tankerületben sztrájkolhattak volna a tanárok. Ez már önmagában elég erős korlátozása a sztrájkjognak, de a tankerületek ma ennél is tovább mentek. Az utolsó pillanatban a munkáltató mind a négy kerületben visszamondta a megállapodást, ezzel lehetetlenné téve a sztrájkot.

Szűcs "pitiáner és érthetetlenül kicsinyes lépésnek" nevezte a munkáltatók döntését. A szakszervezet most minden sztrájkra készülő tanárt arra kér, hogy vegyék fel a munkát, a jövő héten viszont bírósághoz fordulnak és beperlik a tankerületeket a sztrájktörvény vélt megsértése miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt