Manfred Weber szerint Orbán bocsánatkérése még nem oldja meg a Fidesz néppárti tagságának kérdését

Több 444 videó?
Szeretném

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje csütörtökön arról beszélt, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök bocsánatkérése első jelzés, ez azonban még nem oldja meg a Fidesz európai néppárti (EPP) tagságával kapcsolatos alapvető kérdést. Weber Karlsruhe városában beszélt erről a német Kereszténydemokrata Unió európai parlamenti választásokkal kapcsolatos csütörtöki sajtótájékoztatóján. 

Egyben felszólította a magyar miniszterelnököt, hogy vessen véget a Brüsszel-ellenes kampánynak és rendezze a CEU ügyét. Kijelentette, hogy ezekben a pontokban nincs helye vitának, a Néppárt berkein belül nem engednek az alapjogi kérdésekben.

Orbán Viktor csütörtökön levélben kért bocsánatot azoktól a néppárti vezetőktől, akiket egy interjúban hasznos idiótáknak nevezett, amiért támogatták a Fidesz kizárását. Ugyanakkor hozzátette, hogy fenntartja az álláspontját.

Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én.Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

 A Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Markus Söder bajor miniszterelnök a dpa német hírügynökségnek Münchenben adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök bocsánatkérő levele nem oldotta meg a problémákat az EPP-n belül. „Fontos jelzés, ha valaki bocsánatot kér megfogalmazásokért. Mindig arra kell törekednünk, hogy hidakat építsünk és elejét vegyük a szakadásoknak. Az EPP ugyanakkor egy értékközösség. Az értékek pedig nem képezik alku tárgyát” - hangsúlyozta Söder 

Söder szerint Orbán Viktornak kell döntenie arról, hogy milyen irányt akar követni. „Ennek azonban tartósnak kell lennie. Nincs ugyanis értelme annak, hogy minden héten újabb vitát folytassunk erről" - hangsúlyozta a bajor politikus. Kiemelte, hogy nem csak Orbán Viktor álláspontjáról van szó ebben a kérdésben. Söder szerint az EPP többi tagpártjánál ismét a bizalom tartós kiépülésére van szükség.

Tíz országból tizenhárom EPP-tagpárt kérte hivatalosan a Fidesz kizárását a kormány újabb plakátkampánya és szerintük jogállamiságot veszélyeztető lépései miatt. Erről a konzervatív európai pártcsalád politikai közgyűlésén szavaznak a résztvevők jövő szerdán. (via MTI)