Orbán levelet írt a Néppárt tagpártjainak és bocsánatot kért a támadó nyelvezetért

2019 március 14., csütörtök 9:41
739

Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett azokhoz a néppárti vezetőkhöz, akik kezdeményezték a Fidesz kizárását az EPP-ből; írásában a Fidesz elnöke bocsánatot kér "a támadó nyelvezetért", de fenntartja politikai álláspontját - értesült a Reuters.

A Reuters által csütörtökön megszerzett egyik levélben Orbán Viktor felkérte a flamand kereszténydemokraták vezetőjét, Wouter Beke-t, hogy vizsgálja felül a Fidesz kizárására vonatkozó javaslatát.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI megkeresésére megerősítette a levelek hitelességét, és a Reuters azon értesülését is, hogy hasonló tartalmú leveleket küldtek el valamennyi néppárti tagpártnak, amelyek csatlakoztak a Fidesz kizárására irányuló kezdeményezéshez.

A flamand kereszténydemokratáknak írt levelet egy helyi lap nyilvánosságra is hozta. Ebben Orbán arról ír, hogy kifejezetten azért kér bocsánatot, mert "hasznos idiótáknak" nevezte a Fidesz kizárást indítványozó politikusokat egy interjúban.

Azt írta, ezzel csak Lenint idézte, és nem az egyes politikusokat, hanem a politikájukat akarta kritizálni.

Azt azonban hosszan ecsetlte, hogy a két párt mást gondol a bevándorlásról, keresztény kultúráról és Európa jövőjéről. Orbán szerint ezekre a különbségekre nem a kizárás a megoldás,

ezért egyben azt is kérte, hogy vonják vissza a Fidesz kizárásáról szóló javaslatukat.

Az Európai Néppártban azután lett téma a Fidesz kizárása, miután megjelentek a kormány Soros Györgyöt, Jean-Claude Junckert és Brüsszelt ostorozó tájékoztató plakátjai. A Néppárt frakcióvezetője korábban többek között azt szabta feltételéül a Fidesz maradásának, hogy Orbán Viktornak bocsánatot kell kérnie. Weber erről keddi budapesti látogatásán is beszélt. (MTI, Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt