Orbán levelet írt a Néppárt tagpártjainak és bocsánatot kért a támadó nyelvezetért

2019 március 14., csütörtök 9:41

Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett azokhoz a néppárti vezetőkhöz, akik kezdeményezték a Fidesz kizárását az EPP-ből; írásában a Fidesz elnöke bocsánatot kér "a támadó nyelvezetért", de fenntartja politikai álláspontját - értesült a Reuters.

A Reuters által csütörtökön megszerzett egyik levélben Orbán Viktor felkérte a flamand kereszténydemokraták vezetőjét, Wouter Beke-t, hogy vizsgálja felül a Fidesz kizárására vonatkozó javaslatát.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI megkeresésére megerősítette a levelek hitelességét, és a Reuters azon értesülését is, hogy hasonló tartalmú leveleket küldtek el valamennyi néppárti tagpártnak, amelyek csatlakoztak a Fidesz kizárására irányuló kezdeményezéshez.

A flamand kereszténydemokratáknak írt levelet egy helyi lap nyilvánosságra is hozta. Ebben Orbán arról ír, hogy kifejezetten azért kér bocsánatot, mert "hasznos idiótáknak" nevezte a Fidesz kizárást indítványozó politikusokat egy interjúban.

Azt írta, ezzel csak Lenint idézte, és nem az egyes politikusokat, hanem a politikájukat akarta kritizálni.

Azt azonban hosszan ecsetlte, hogy a két párt mást gondol a bevándorlásról, keresztény kultúráról és Európa jövőjéről. Orbán szerint ezekre a különbségekre nem a kizárás a megoldás,

ezért egyben azt is kérte, hogy vonják vissza a Fidesz kizárásáról szóló javaslatukat.

Az Európai Néppártban azután lett téma a Fidesz kizárása, miután megjelentek a kormány Soros Györgyöt, Jean-Claude Junckert és Brüsszelt ostorozó tájékoztató plakátjai. A Néppárt frakcióvezetője korábban többek között azt szabta feltételéül a Fidesz maradásának, hogy Orbán Viktornak bocsánatot kell kérnie. Weber erről keddi budapesti látogatásán is beszélt. (MTI, Reuters)