Megszavazta a brit parlament a Brexit elhalasztását

külföld
2019 március 14., 18:35
comments 472

A londoni alsóház csütörtökön 412-202 arányban támogatta a Brexit halasztásáról szóló kormányzati előterjesztést. Vagyis a korábbi tervekkel ellentétben Nagy-Britannia nem lépne ki az Európai Unióból március 29-én. A javaslat alapján a konzervatív párti brit kormány kezdeményezi az Európai Uniónál a kilépés törvényben rögzített jelenlegi, március 29-i határidejének meghosszabbítását.

Theresa May miniszterelnök szerint így a kilépést akár három hónappal is elhalaszthatják, ha jövő héten támogatják a kilépési tervét. A kormány június 30-áig kéri a hosszabbítást, de ez a viszonylag rövid, meghatározott ideig szóló halasztás az indítvány szerint akkor reális, ha az alsóház március 20-áig, vagyis a jövő heti EU-csúcs kezdete előtti nap végéig, elfogadja a Brexit feltételrendszerét tartalmazó, eddig kétszer is elutasított megállapodást. Hozzátette, hogy ha megint leszavazzák a tervét, akkor megpróbál hosszabb haladékot kérni, de minden hosszabbítást a 27 többi tagállamnak is jóvá kell hagynia.

Az Európai Bizottság szóvivője szerint a kilépési határidő meghosszabbításához az összes tagállam egyhangú megállapodására van szükség.

A brit parlament a héten több szavazást is tartott Brexit-ügyben, a képviselők szerdán kis többséggel elutasították, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból. Ez azért merült fel, mert kedden leszavazták azt az alkut, amit Theresa May az E vezetőivel kötött. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.