Megszavazta a brit parlament a Brexit elhalasztását

A londoni alsóház csütörtökön 412-202 arányban támogatta a Brexit halasztásáról szóló kormányzati előterjesztést. Vagyis a korábbi tervekkel ellentétben Nagy-Britannia nem lépne ki az Európai Unióból március 29-én. A javaslat alapján a konzervatív párti brit kormány kezdeményezi az Európai Uniónál a kilépés törvényben rögzített jelenlegi, március 29-i határidejének meghosszabbítását. 

Theresa May miniszterelnök szerint így a kilépést akár három hónappal is elhalaszthatják, ha jövő héten támogatják a kilépési tervét. A kormány június 30-áig kéri a hosszabbítást, de ez a viszonylag rövid, meghatározott ideig szóló halasztás az indítvány szerint akkor reális, ha az alsóház március 20-áig, vagyis a jövő heti EU-csúcs kezdete előtti nap végéig, elfogadja a Brexit feltételrendszerét tartalmazó, eddig kétszer is elutasított megállapodást. Hozzátette, hogy ha megint leszavazzák a tervét, akkor megpróbál hosszabb haladékot kérni, de minden hosszabbítást a 27 többi tagállamnak is jóvá kell hagynia.

Az Európai Bizottság szóvivője szerint a kilépési határidő meghosszabbításához az összes tagállam egyhangú megállapodására van szükség. 

A brit parlament a héten több szavazást is tartott Brexit-ügyben, a képviselők szerdán kis többséggel elutasították, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból. Ez azért merült fel, mert kedden leszavazták azt az alkut, amit Theresa May az E vezetőivel kötött. (BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.