10 év börtönt kapott egy amerikai Iránban

Iránban tíz év börtönbüntetésre ítéltek egy amerikai állampolgárt az ország legfőbb vezetőjének állítólagos megsértése miatt – közölte a férfi ügyvédje.

Ali Hámenei ajatollah az iráni légierő vezetői előtt 2015. február 8-án.Fotó: khamenei.ir/AFP

Az ítéletről az iráni hivatalos források egyelőre nem adtak hírt, Mark Zaid ügyvéd az amerikai külügyminisztériumtól kapott információt Michael White megbüntetéséről, a minisztérium pedig a svájci kormánytól, ami az amerikai érdekeket képviseli Teheránban.

Az iráni látogatáson lévő White tavalyi letartóztatásáról egy emigráns szervezet adott először hírt, ami egy kiszabadult fogolytól azt tudta meg, hogy 2018 októberében, egy Meshed városában lévő börtönben találkozott vele.

White korábban az amerikai haditengerészetnél szolgált szakácsként, de egy évtizede leszerelt. Iránban egy barátnőjét látogatta meg. 2018. július 27-re volt repülőjegye a hazatéréshez, de a gépre már nem szállt fel.

Ő az első amerikai állampolgár, akit Donald Trump elnöksége alatt bebörtönöztek Iránban. A közép-keleti országban most három másik amerikai raboskodik 10-27 év közötti szabadságvesztéssel sújtva.

White ügyvédje attól tart, hogy Irán a külfölddel folytatott tárgyalásai során őt is eszközként használja fel, akárcsak más, az iszlám köztársaságban fogva tartott a nyugati, illetve a Nyugatról érkezett kettős állampolgárokat.

Az amerikai külügyminisztérium és Irán ENSZ-képviselete egyelőre nem erősítette meg az ítéletről szóló hírt. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.