Az új-zélandi mészárlás után tett megjegyzései miatt Milo Yiannopoulost nem engedik be Ausztráliába

külföld
2019 március 16., 08:18
comments 310

Az új-zélandi mecsetek elleni, 49 halálos áldozatot követelő pénteki támadás elkövetője ausztrál állampolgár, ezért az ottani közéletet érthető módon különösen felkavarta a szomszédos országban végrehajtott terrortámadás.

Ausztrál címlapok szombaton: "Gonosz ausztrál export", írták az elkövető fotója fölé
photo_camera Ausztrál címlapok szombaton: "Gonosz ausztrál export" Fotó: CON CHRONIS/AFP

A feltételezett elkövető, Brenton Tarrant manifesztójában a fehér európai kultúra hanyatlásról írt, Donald Trumpot éltette mint a megújult fehér identitás szimbólumát, és kijelentette, hogy tettét bevándorlás-ellenessége motiválta. Így aztán megint előkerült a Trump ellen is többször felmerült vád, hogy a szélsőjobboldali terrorizmusért a szélsőjobboldali politikusok is felelősek.

A trumpizmus egyik legismertebb, bár mostanában sokkal kevesebbet mutogatott arca, Milo Yianopoulos azonban más magyarázattal állt elő.

„Ilyen támadások azért történnek, mert az elit cinkostársa és babusgatója a szélsőbaloldalnak és a barbár, idegen vallásos kultúráknak. Nem azért, mert valaki fel meri hívni erre a figyelmet”

- írta a péntek esti Facebook-posztjában, amelyben védelmébe vett egy politikai aktivistát, akit az új-zélandi támadó fő ihletőjének nevezett.

Milo Yiannopoulos canberrai előadása
photo_camera Milo Yiannopoulos canberrai előadása Fotó: MARK GRAHAM/AFP

Az ausztrál kormány másnap reggel bejelentette, hogy visszavonja Yianopoulos beutazási engedélyét. Az ausztrál turné sorsa már eddig is politikai viták tárgya volt, a kormány egyik részlege ugyanis nem javasolta a vízum megadását, de ezt a felelős miniszter felülbírálta. Szombaton ugyanez a bevándorlásügyi miniszter, David Coleman közölte, hogy Yianopoulos kijelentései

„visszataszítók és gyűlöletkeltők”, ezért nem engedi belépni az országba.

A kormány vezető erejének számító Munkáspárt szóvivője már pénteken arról beszélt, hogy „ha valaki Ausztráliába akar jönni, és tudjuk, hogy korábban olyan nézeteket hirdetett, amelyek terrorizmushoz vezetnek, akkor nem adunk neki vízumot.”

Yianopoulos beengedését eredetileg azért nem javasolta egy kormányzati bizottság, mert a 2017-es turnéja során zavargások törtek ki, több rendőr is megsérült, Yianopoulos pedig elmulasztotta kifizetni a rendőri védelemért kiállított számlát. 

Tüntetés Milo ellen Melbourne-ben, 2017-ben
photo_camera Tüntetés Milo ellen Melbourne-ben, 2017-ben Fotó: Recep Sakar/Anadolu Agency

De nem ő az első vitákat kavaró celeb, akiből nem kér Ausztrália: így járt a transznemű whistleblower, Chelsea Manning és a gyíkemberes összeesküvés-elmélész David Icke is. 

Milo Yianopoulos az alt-right nagy sztárja volt, de miután a kelleténél megengedőbben nyilatkozott a pedofíliáról, támogatói jó része hátat fordított neki. Schmidt Mária közalapítványa ezek után hívta meg előadni Budapestre 20 ezer dollárért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.