Trump első elnöki vétójával fenntartja a rendkívüli állapotot az USA-ban

Donald Trump pénteken megvétózta a rendkívüli állapotot megszüntető kongresszusi döntést.

Elnöksége első vétóját Trump a Fehér Házban jelentette be Kirstjen Nielsen belbiztonsági és William Barr igazságügyi miniszter jelenlétében, de a drámai hatás kedvéért beállított maga mögé seriffeket és a trumpista média által „angyalszülőknek” nevezett házaspárokat, akiknek a gyerekeit illegális bevándorlók ölték meg.

Fotó: RON SACHS/Picture-Alliance/AFP

„A kongresszus szabadon dönthet erről a határozatról, és nekem az a kötelességem, hogy ezt megvétózzam. Büszkén vétózom meg” - fogalmazott Trump az Ovális Irodában. A rövid ünnepségen az elnök megköszönte a javaslatát támogató republikánus politikusok voksát, az elutasítást pedig „a valóság elleni szavazatnak” minősítette.

Trump február 15-én hirdette meg a rendkívüli állapotot, hogy a kongresszus megkerülésével teremtse elő a pénzügyi forrásokat a mexikói-amerikai határon építendő falhoz. Ezt sokan az elnöki hatalommal való visszaélésként értelmezték, és vitatták, hogy a határon kialakult helyzet a nemzet biztonságát fenyegetné.

Meglepetést keltett, hogy a rendkívüli állapot eltörlését nem csak a demokrata többségű alsóház fogadta el, hanem a szenátus is, ahol 12 republikánus is mellé állt. 

Ők most is hangsúlyozták, hogy egyetértenek Trump „kemény bevándorlási politikájával”, de a rendkívüli állapot kampányeszközként való használatát veszélyes precedensnek tartják. A demokraták és egy sor szakértő pedig azt hangsúlyozza a vita kezdetétől fogva, hogy a fal nem oldja meg az illegális bevándorlók problémáját, például azért sem, mert többségük a határátkelőknél lép be az Egyesült Államokba.

A megvétózott törvényjavaslat most ismét a kongresszus egésze elé kerül, ahol elemzők szerint nagy valószínűséggel nem lesz meg a kétharmados szavazati többség, így a vétó véglegesnek tekinthető. 

Trump határfal iránti megszállott vágyát ebben a cikkben próbáltuk megérteni, tegnap pedig arról számoltunk be, hogy 15 magyar próbált illegálisan beszökni az Egyesült Államokba azon a szakaszon, ahová a falat építenék. (BBC, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.