Trump első elnöki vétójával fenntartja a rendkívüli állapotot az USA-ban

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Donald Trump pénteken megvétózta a rendkívüli állapotot megszüntető kongresszusi döntést.

Elnöksége első vétóját Trump a Fehér Házban jelentette be Kirstjen Nielsen belbiztonsági és William Barr igazságügyi miniszter jelenlétében, de a drámai hatás kedvéért beállított maga mögé seriffeket és a trumpista média által „angyalszülőknek” nevezett házaspárokat, akiknek a gyerekeit illegális bevándorlók ölték meg.

Fotó: RON SACHS/Picture-Alliance/AFP

„A kongresszus szabadon dönthet erről a határozatról, és nekem az a kötelességem, hogy ezt megvétózzam. Büszkén vétózom meg” - fogalmazott Trump az Ovális Irodában. A rövid ünnepségen az elnök megköszönte a javaslatát támogató republikánus politikusok voksát, az elutasítást pedig „a valóság elleni szavazatnak” minősítette.

Trump február 15-én hirdette meg a rendkívüli állapotot, hogy a kongresszus megkerülésével teremtse elő a pénzügyi forrásokat a mexikói-amerikai határon építendő falhoz. Ezt sokan az elnöki hatalommal való visszaélésként értelmezték, és vitatták, hogy a határon kialakult helyzet a nemzet biztonságát fenyegetné.

Meglepetést keltett, hogy a rendkívüli állapot eltörlését nem csak a demokrata többségű alsóház fogadta el, hanem a szenátus is, ahol 12 republikánus is mellé állt. 

Ők most is hangsúlyozták, hogy egyetértenek Trump „kemény bevándorlási politikájával”, de a rendkívüli állapot kampányeszközként való használatát veszélyes precedensnek tartják. A demokraták és egy sor szakértő pedig azt hangsúlyozza a vita kezdetétől fogva, hogy a fal nem oldja meg az illegális bevándorlók problémáját, például azért sem, mert többségük a határátkelőknél lép be az Egyesült Államokba.

A megvétózott törvényjavaslat most ismét a kongresszus egésze elé kerül, ahol elemzők szerint nagy valószínűséggel nem lesz meg a kétharmados szavazati többség, így a vétó véglegesnek tekinthető. 

Trump határfal iránti megszállott vágyát ebben a cikkben próbáltuk megérteni, tegnap pedig arról számoltunk be, hogy 15 magyar próbált illegálisan beszökni az Egyesült Államokba azon a szakaszon, ahová a falat építenék. (BBC, MTI)