A belgrádi tüntetők megrohamozták az elnöki palotát, miközben Aleksandar Vucic bent sajtótájékoztatót tartott

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Összecsaptak a rendőrök és a tüntetők vasárnap Belgrádban, az elnöki palota előtt, miközben az épületben Aleksandar Vucic épp sajtótájékoztató tartott arról, hogy előző este a tüntetők behatoltak a szerb köztévé székházába.

A tüntetők és az ellenzéki vasárnap délután először élőlánccal vették körbe az elnöki palotát, majd áttörték a kordonokat, és be akartak jutni az épületbe. Végül a rohamrendőrök állították meg őket. Könnygázzal próbálták feloszlatni a tömeget. Az erőszak gyorsan abba maradt, és a tüntetők újra élő láncot alkottak a palota körül. 

Fotó: OLIVER BUNIC/AFP

Az Egy az ötmillióból nevű tiltakozássorozat immár több mint három hónapja zajlik Belgrádban, és több szerbiai városban. A néhány ezres belgrádi tömeg szombat este óta lépett fel a szokásosnál erőszakosabban, mert elegük lett abból, hogy hónapok óta békésen kérték, adjanak lehetőséget nekik a követeléseik beolvasására, ám ezt nem engedélyezték nekik.

Aleksandar VucicFotó: Milos Miskov/Anadolu Agency

Bent az épületben Vucic azt üzente a tüntetőknek, hogy az állam nem fogja hagyni, hogy bárkit is erőszakkal fenyegessenek meg. Aki pedig részt vesz az erőszakban, felelősségre vonják. 

Bosko Obradovics , a szélsőjobboldali Dveri mozgalom vezetője azt mondta, hogy Vucicon áll, hogy férfi lesz-e, és lemond, vagy patkányként menekül a csatornákon keresztül.

A három hónapja tartó tiltakozások közvetlen kiváltó oka egy ellenzéki politikus elleni novemberi támadás volt. A baloldali Borko Stefanovicot máig ismeretlen tettesek verték meg a dél-szerbiai Krusevacon, amikor egy ellenzéki rendezvényen vett részt. A politikus állítása szerint támadói a Szerb Haladó Párthoz köthetők.

A tüntetők a legnagyobb gondnak a fiatalok elvándorlását, a pártfoglalkoztatást, a média elnyomását és a mindenre kiterjedő diktatúrát nevezték.
A tüntetések jelmondata, az Egy az ötmillióból arra utal, hogy az első tiltakozást követően Aleksandar Vucic kijelentette, akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak utcára.

A tiltakozások mögött álló ellenzéki szövetség soraiban baloldali és jobboldali pártok egyaránt megtalálhatóak. A tiltakozások mára már Szerbia több mint hatvan városára kiterjedtek, és a hét majdnem minden napjára jut valahol egy demonstráció.  (Balkan Insight)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.