A Financial Times vezércikkben kéri: Manfred Weber álljon ki a demokrácia mellett, zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból!

POLITIKA
2019 március 19., 10:24
comments 231

Az Európai Néppárt (EPP) szerdán dönt arról, hogy kizárja-e a Fideszt. A Financial Times ezért vezércikkben írt arról, hogy Manfred Webernek ki kell állnia a demokrácia mellett, és az EPP-nek ki kell zárnia a Fideszt, ugyanis nincs ott helye a Magyarországon a fékek és ellensúlyok rendszerét lebontó, az EU ellen kampányoló pártnak.

Orbán Viktor Brüsszelben
photo_camera Fotó: Ludovic Marin/AFP

A lap szerint „az EPP vezetése túl sokáig ragaszkodott ahhoz a tévedéséhez, hogy Orbán úr akcióit moderálhatják azzal, hogy a párton belül tartják”. A Financial Times szerint ennek épp az ellenkezője az igaz: az EPP-re hivatkozva Orbánnak könnyebb dolga volt a szabadságjogokat elvenni.

A lap szerint ha Martin Weber megpróbálja bent tartani a Fideszt, vagy csak egy felfüggesztést javasol, akkor új budapesti visszaélések túszává válhat, neki viszont vezetői képességeket és a demokratikus értékek iránti elkötelezettséget kell mutatnia, mert ezek az Európai Bizottság elnöki szerepének alapvető szükségletei. (FT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.