A Monsanto gyomirtója is hozzájárult egy amerikai férfi rákjához a bíróság szerint

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Egy amerikai bíróság megállapította, hogy a Monsanto Roundup nevű, glifozátot tartalmazó gyomirtója hozzájárult ahhoz, hogy egy amerikai férfi, a 70 éves Edwin Hardeman szervezetében rákos megbetegedés alakult ki. Hardeman 1980 és 2012 között rendszeresen használta a telkén a Roundupot, most pedig Non-Hodgkin limfómával kezelik, ami a nyirokrendszer sejtjeinek kóros elszaporodását jelenti.

Hardeman tárgyalása most új szakaszba lép, ebben a bíróság azt próbálja majd megállapítani, felelőssé tehető-e a megbetegedésért a Monsanto. A férfi ügyvédei szerint a Monsanto éveken át befolyásolta a közvéleményt annak érdekében, hogy ne derüljön fény az általa forgalmazott szerek káros hatásaira.

Néhány hónappal ezelőtt egy másik ügyben majd 300 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte a bíróság a Monsantót. (AFP)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.