Amerikai egyetemek is megszakítják a kapcsolataikat a Huawei-jel és a Konfuciusz Intézettel

külföld
2019 március 19., 15:11
comments 29

A South China Morning Post szerint az amerikai kormány bátorítására több amerikai egyetem is úgy döntött, megszakítja intézményi kapcsolatait a Huawei kínai telekommunikációs céggel és a Konfuciusz Intézettel. Utóbbi egy olyan, nonprofit intézményekből álló globális rendszer, amit a Kínai Népköztársaság támogat, és feladata a kínai kultúra és nyelv népszerűsítése és bemutatása a világ országaiban. Ilyen intézet egyébként Magyarországon is működik.

Az amerikai kormány hónapok óta többször is kikelt a Huawei ellen, azzal vádolták a céget, hogy összedolgozik a kínai hírszerzéssel. A Huawei ezért némileg visszaesett az amerikai piacon, de az USA európai szövetségeseit is megfenyegette, hogy amennyiben a Huawei-jel kötnek állami szerződéseket a mobilhálózatuk fejlesztésére, úgy az amerikai titkosszolgálatok nem osztanak többé meg érzékeny információkat az adott állam titkosszolgálataival. Egészen biztosan kapott ilyen fenyegetést Németország és Románia is.

A Huawei szerint a vádak teljesen alaptalanok, és szerintük érdekes, hogy az amerikaiak éppen akkor kezdtek a titkosszolgálati kapcsolataik miatt aggódni, amikor a cég az amerikai Apple és az amerikai Cisco Systems komoly versenytársává vált.

Az utóbbi hetekben a médiafigyelmet kerülve leépítette az együttműködést a Minnesotai Egyetem, a Stanford és a Princeton is, valamint más, a South China Morning Post által nem megnevezett oktatási intézmények.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.