Először kapta nő az egyik legnagyobb presztízsű matematikai díjat

2019 március 19., kedd 15:32
156

Karen Uhlenbeck amerikai matematikus kapta a 6 millió norvég koronával (kicsit több mint 194 millió forinttal) járó Abel-díjat, ami a Fields-érem és a matematikai Wolf-díj mellett a harmadik olyan, nagy presztízsű matematikai díj, melyet matematikai Nobelként szoktak emlegetni.

Az 1942-es születésű Uhlenbeck a texasi Austini Egyetem matematikatanészékének professzora, és a díjat a mérték- (vagy pontosabb magyar fordítások szerint: mérce-) elmélet, a matematikai fizika és a geometria terén végzett munkássága miatt kapta. A díj indoklása szerint a matematikus fontos áttörést ért el a modern fizikában azzal, hogy, hogy lefektette a négy alapvető kölcsönhatás közül kettő, az elektromágneses és a gyenge (nukleáris) kölcsönhatás elméleti egyesítésének alapjait.

A 2003 óta osztott Abel-díjat már magyarok is megkapták, 2005-ben Lax Péter, 2012-ben pedig Szemerédi Endre. (El Tiempo)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt