Először kapta nő az egyik legnagyobb presztízsű matematikai díjat

Karen Uhlenbeck amerikai matematikus kapta a 6 millió norvég koronával (kicsit több mint 194 millió forinttal) járó Abel-díjat, ami a Fields-érem és a matematikai Wolf-díj mellett a harmadik olyan, nagy presztízsű matematikai díj, melyet matematikai Nobelként szoktak emlegetni.

Az 1942-es születésű Uhlenbeck a texasi Austini Egyetem matematikatanészékének professzora, és a díjat a mérték- (vagy pontosabb magyar fordítások szerint: mérce-) elmélet, a matematikai fizika és a geometria terén végzett munkássága miatt kapta. A díj indoklása szerint a matematikus fontos áttörést ért el a modern fizikában azzal, hogy, hogy lefektette a négy alapvető kölcsönhatás közül kettő, az elektromágneses és a gyenge (nukleáris) kölcsönhatás elméleti egyesítésének alapjait. 

A 2003 óta osztott Abel-díjat már magyarok is megkapták, 2005-ben Lax Péter, 2012-ben pedig Szemerédi Endre. (El Tiempo)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.