Először kapta nő az egyik legnagyobb presztízsű matematikai díjat

Karen Uhlenbeck amerikai matematikus kapta a 6 millió norvég koronával (kicsit több mint 194 millió forinttal) járó Abel-díjat, ami a Fields-érem és a matematikai Wolf-díj mellett a harmadik olyan, nagy presztízsű matematikai díj, melyet matematikai Nobelként szoktak emlegetni.

Az 1942-es születésű Uhlenbeck a texasi Austini Egyetem matematikatanészékének professzora, és a díjat a mérték- (vagy pontosabb magyar fordítások szerint: mérce-) elmélet, a matematikai fizika és a geometria terén végzett munkássága miatt kapta. A díj indoklása szerint a matematikus fontos áttörést ért el a modern fizikában azzal, hogy, hogy lefektette a négy alapvető kölcsönhatás közül kettő, az elektromágneses és a gyenge (nukleáris) kölcsönhatás elméleti egyesítésének alapjait. 

A 2003 óta osztott Abel-díjat már magyarok is megkapták, 2005-ben Lax Péter, 2012-ben pedig Szemerédi Endre. (El Tiempo)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.