Ukrajna 848 orosz magánszemélyt vont szankció alá

külföld
2019 március 20., 22:02
comments 14

Petro Porosenko ukrán elnök a friss rendeletével életbe léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) határozatát, ami 294 jogi és 848 orosz magánszemélyre terjesztette ki a büntetőintézkedéseket.

Petro Porosenko ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2018. május 11-én.
photo_camera Petro Porosenko ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2018. május 11-én. Fotó: Sergii Kharchenko/NurPhoto

Eszerint Kijev szankció hatálya alá vonta azokat, akik részt vettek a Kercsi-szorosban lévő híd megépítésében, „és az ukrán hadihajók tavaly novemberi megtámadásában, az ukrán haditengerészek elfogásában, továbbá közük van a fogva tartásukhoz”.

Szintén a listára kerültek azok, akik közreműködtek törvénytelen választások megszervezésében a megszállt területeken, az ukrán jogszabályokat megsértve utaztak be a Krím félszigetre, ukránellenes tartalmú kiadványokat terjesztettek, és Ukrajna tulajdonát képező, törvénytelen úton szerzett múzeumi gyűjteményt használnak.

Az Ukrajiszka Pravda hírportál kiemelte, hogy szankcióval sújtottak több orosz parlamenti képviselőt is. Magánszemélyeknél a szankció 3 évig terjedő beutazási tilalom Ukrajnába és az országban lévő aktívumok befagyasztása, az Ukrajnából való tőkekivitel és egyéb pénzügyi tranzakciók tilalma.

A büntetőintézkedéseket kiterjesztették azokra a magán- és jogi személyekre, akik ellen szankciókat vezetett be a napokban az EU, az USA és Kanada.

Az ukrán jegybank javaslata alapján kiterjesztették a szankciókat négy orosz bankra. 8 jogi személy esetében viszont megszüntették a korlátozó intézkedéseket, mivel az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tájékoztatása alapján a szankciók elérték a céljukat, az említett vállalatok többsége ugyanis beszüntette a gazdasági tevékenységét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.