Ukrajna 848 orosz magánszemélyt vont szankció alá

Petro Porosenko ukrán elnök a friss rendeletével életbe léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) határozatát, ami 294 jogi és 848 orosz magánszemélyre terjesztette ki a büntetőintézkedéseket.

Petro Porosenko ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2018. május 11-én.Fotó: Sergii Kharchenko/NurPhoto

Eszerint Kijev szankció hatálya alá vonta azokat, akik részt vettek a Kercsi-szorosban lévő híd megépítésében, „és az ukrán hadihajók tavaly novemberi megtámadásában, az ukrán haditengerészek elfogásában, továbbá közük van a fogva tartásukhoz”.

Szintén a listára kerültek azok, akik közreműködtek törvénytelen választások megszervezésében a megszállt területeken, az ukrán jogszabályokat megsértve utaztak be a Krím félszigetre, ukránellenes tartalmú kiadványokat terjesztettek, és Ukrajna tulajdonát képező, törvénytelen úton szerzett múzeumi gyűjteményt használnak.

Az Ukrajiszka Pravda hírportál kiemelte, hogy szankcióval sújtottak több orosz parlamenti képviselőt is. Magánszemélyeknél a szankció 3 évig terjedő beutazási tilalom Ukrajnába és az országban lévő aktívumok befagyasztása, az Ukrajnából való tőkekivitel és egyéb pénzügyi tranzakciók tilalma.

A büntetőintézkedéseket kiterjesztették azokra a magán- és jogi személyekre, akik ellen szankciókat vezetett be a napokban az EU, az USA és Kanada.

Az ukrán jegybank javaslata alapján kiterjesztették a szankciókat négy orosz bankra. 8 jogi személy esetében viszont megszüntették a korlátozó intézkedéseket, mivel az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tájékoztatása alapján a szankciók elérték a céljukat, az említett vállalatok többsége ugyanis beszüntette a gazdasági tevékenységét. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.