A budapesti twitterező ezzel a fotóval úgy elhallgattatta a rendőrséget, hogy azóta sem tudtak megszólalni

INTERNET
2019 március 21., 10:07
comments 355

Tanulságos posztcsata dúlt egy állampolgár és az őt szolgáló rendőrség között a Twitteren.

Az egész azzal indult, hogy Penumbra felhasználó, a rendőrséget betagelve a bejegyzésébe, a következőt írta ki:

"Toljátok ide a szolgálati biciklit a Szerdahelyi és a Dankó sarkára aztán szabad intézkedni a képen látható autó kapcsán, amelyik itt áll kb 1 hete, rendszáma nincs (elöl sem) és belóg a kereszteződésbe a térfigyelő kamera alatt. Üldözzétek a bűnt vagy valami."

A hangnem kétségtelenül kóstolgatós volt, de Penumbra fotót is mellékelt az állítása mellé:

Amire a következő volt a rendőrség válasza:

"Ilyen esetben - csak képfelvétel, Twitter üzenet alapján - a rendőrség nem indít eljárást. Ha megalapozottnak ítéled a szabálysértést, kérjük, tegyél feljelentést az illetékes rendőrkapitányságon!"

A felhasználó ezzel nem volt igazán elégedett:

"Ha nem lennétek olyanok amilyenek, akkor elég lett volna egy "Köszönjük, hogy felhívta a figyelmünket, megnézzük a dolgot." De hát a pógár tegyen feljelentést miközben naponta jár arra rendőrautó... Nem szégyellitek magatokat?"

Ezen a ponton úgy tűnt, hogy a rendőrség nyeri a szócsatát a beszólogatós polgárral szemben:

"A tv. megkülönbözteti a hivatalból és a feljelentés alapján indított szabálysértési eljárást. Önmagában egy kép nem bír bizonyító erővel. Azért szükséges a feljelentés, hogy a vélelmezett szabálysértés körülményeit (pl. hely, idő, bizonyítékok, bejelentő adatai) tisztázhassuk."

Ám ekkor - az eddig szóváltás másnapján - Penumbra olyan fotóval jelentkezett, ami azonnal elhallgatta a rendőrséget, de annyira, hogy nekem sem válaszolnak egy napja az ügyben feltett kérdéseimre. A felhasználó ugyanis arról tett ki friss képet, hogy időközben nemhogy elhaladt egy rendőrautó a látványosan szabálytalanul parkoló, rendszám nélküli autó mellett, hanem le is parkolt mögötte, a rendőrök kiszálltak belőle intézkedni, de a szabálytalanul parkoló autóval így sem voltak hajlandók foglalkozni:

Panumbra ezt annyival kommentálta, hogy

" Ma reggeli kép. Láthatólag a kedves kollégáknak nem az autó állt az intézkedés középpontjában hanem valami csövest piszkáltak. Köszönöm, nekem nem kell itt a törvénnyel takargatni azt, amiért valamit nem akartok elvégezni. Nincs több hozzáfűzni valóm."

Világos, hogy a rendőrök nem ugorhatnak minden közösségmédiás posztra, de az is fura, hogy minek tartanak fent a lakossággal kapcsolatot tartó Twitter-fiókot, ha ilyen egyszerűnek tűnő esetekben is mereven elutasítják, hogy bármilyen szinten foglalkozzanak a netes bejelentésekkel. Főleg olyan esetben, amikor tényleg úgy tűnik, hogy csak oda kéne szólni a kerületi kollégáknak, hogy ha amúgy is arra járnak, nézzenek már rá, hogy tényleg beparkolt-e egy autó a kereszteződésbe.

Update: Cikkünk megjelenése után érkezett meg a rendőrség részletes válasza. A lényeg: tudatosan nem foglalkoznak közösségi médiás bejelentésekkel, mert az több okból is káoszhoz vezetne. De ebben az esetben végül azért odaszóltak a köztereseknek. Bár azt is kiderítettük, hogy ebben egy állampolgár két nappal megelőzte őket. Részletek itt, az új posztban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.