Bajba került a legnagyobb hazai magánnyugdíjpénztár, 10 napja van a határidőig

gazdaság
2019 március 21., 11:55

A napi.hu írta meg, hogy a Horizont Magánnyugdíjpénztár a Facebookon szólította fel a tagjait, hogy március 31-ig rendezzék az idei tagdíjukat, mert a magánnyugdíjpénztáraknak el kell érniük, hogy a rendszeresen tagdíjat fizetők aránya 70 százalék fölött legyen, különben a Magyar Nemzeti Bank elrendeli a végelszámolásukat.

A Horizontnál most 63 százalékon áll a mutató.

Az intézménynek 36 ezer tagja van, amivel piacvezető az 56 ezres magánnyugdíjpénztári szférában. A kezelt vagyon is itt a legnagyobb: összesen 158 milliárd forint van a tagok egyéni számláján. Ha nem lesz meg a 70 százalékos befizetés, a tagok vagy átviszik a megtakarításukat máshova, vagy az államhoz kerül az egyenlegük. Kérdés, hogy mi lesz azokkal, akik járadékot kértek a pénztártól, mert ők nem tudnak hova menni, mivel a többi magánnyugdíjpénztárnál nincs ilyen szolgáltatás – írja a lap.

Transzparens egy 2014-es budapesti tüntetésen.
photo_camera Transzparens egy 2014-es budapesti tüntetésen. Fotó: Botos Tamás/444

A 3 versenytársnál még jó a helyzet:

  • A Budapest Magánnyugdíjpénztár hónapokkal ezelőtt elérte a 70 százalékos rátát erre az évre.
  • Az MKB-nál januárban 72, februárban 74 százalékos volt az arány.
  • A Szövetségnél is megvolt a múlt hónapban is a szükséges 70 százalék.

A Horizont éves tagdíja egyébként csak 2400 forint. Nagyobb tétel a működési támogatás (9600 forint), de ezt sem kötelező befizetni. A pénztárak azért kérnek működési adományokat, mert a tagdíjakból elvonható pénz olyan kevés, hogy nem fedezné a kiadásaikat. A Horizontnál idén ezt a tagok 52 százaléka fizette be. (Napi)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.