Hányszor diagnosztizáltad magad a héten trópusi vérzéses lázzal?

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Intézete végez kutatást arról, hol tart Magyarországon a cyberhondria, ami a hipochondria online változata. Ez az amikor valaki nagyon sok időt tölt az interneten, mondjuk a WebMD-n vagy a MayoClinic tünetválasztóján, hogy megnézze aznapi fejfájásának és a bokája feletti furcsa, szúró érzésnek lehet-e köze egymáshoz, és ha igen, akkor milyen egzotikus betegséget adhat ki ez a kettő együttese.

Az ilyen időtöltéssel több probléma is lehet. Egyrészt ezeknek az adatbázisoknak a segítségével még könnyebb túlaggódni egy felételezett betegséget, mert gyakorlatilag bármilyen két tünet kombinációjának az oka lehet trópusi, vérzéses láz, vagy valamilyen más súlyos betegség, így a megszállott keresgélés csak a szorongást növeli tovább. Az is gond, hogy van egy csomó megbízhatatlan forrás, tehát ahol arról írnak, hogy agyvérzésre csak nagy dózisú c vitamint szabad inhalálni, és hát ez is félreviheti a betegek egy részét. Közben nagyon népszerű ilyesmivel tölteni az időt, az Egyesült Államokban például ez az ötödik leggyakoribb online tevékenység.

Az ELTE kérdőívét körülbelül 15-20 perc kitölteni, a kutatás anonim, és segít a pszichológusoknak jobban megismerni a jelenséget.

A cyberhondriáról szóló online felmérést itt lehet kitölteni.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.