Hányszor diagnosztizáltad magad a héten trópusi vérzéses lázzal?

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Intézete végez kutatást arról, hol tart Magyarországon a cyberhondria, ami a hipochondria online változata. Ez az amikor valaki nagyon sok időt tölt az interneten, mondjuk a WebMD-n vagy a MayoClinic tünetválasztóján, hogy megnézze aznapi fejfájásának és a bokája feletti furcsa, szúró érzésnek lehet-e köze egymáshoz, és ha igen, akkor milyen egzotikus betegséget adhat ki ez a kettő együttese.

Az ilyen időtöltéssel több probléma is lehet. Egyrészt ezeknek az adatbázisoknak a segítségével még könnyebb túlaggódni egy felételezett betegséget, mert gyakorlatilag bármilyen két tünet kombinációjának az oka lehet trópusi, vérzéses láz, vagy valamilyen más súlyos betegség, így a megszállott keresgélés csak a szorongást növeli tovább. Az is gond, hogy van egy csomó megbízhatatlan forrás, tehát ahol arról írnak, hogy agyvérzésre csak nagy dózisú c vitamint szabad inhalálni, és hát ez is félreviheti a betegek egy részét. Közben nagyon népszerű ilyesmivel tölteni az időt, az Egyesült Államokban például ez az ötödik leggyakoribb online tevékenység.

Az ELTE kérdőívét körülbelül 15-20 perc kitölteni, a kutatás anonim, és segít a pszichológusoknak jobban megismerni a jelenséget.

A cyberhondriáról szóló online felmérést itt lehet kitölteni.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.