Megvan a CEU bécsi kampusza, egy hatemeletes üvegmonstrumba fognak költözni

oktatás
2019 március 22., 12:54
comments 135

A CEU pénteken közleményben tudatta, hogy megvan bécsi kampuszuk helye. Az egyetem új kampusza Bécs 10. kerületében, Favoritenben, “a város egyik legsokszínűbb részének szívében”, a Quellenstrasse 51-es szám alatt lesz. A több millió eurós átépítési projekt lezárultával egy 6 emeletes épület várja majd a CEU új diákjait 2019 őszén.

Az épületről kiadtak egy látványtervet is:

photo_camera Forrás: CEU

Az egyetemnek azért kell költöznie, mert a Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat Budapestre, az egyetem pedig 2018 decemberében bejelentette, hogy ezért minden új diákját Bécsben fogadja 2019 szeptemberében. A 2019-es tanév az egyetem szerint átmeneti év lesz: az új diákok a bécsi kampuszon és Budapesten is tanulnak majd, míg a tanulmányaikat már megkezdett diákok Budapesten fejezik be képzésüket.

A CEU célja, hogy a folyamat végén két kampusszal rendelkezve, két helyszínen folytasson világszínvonalú kutatási és oktatási tevékenységet - írják.

Az első fázisban a CEU három, összesen közel 12 000 négyzetméter alapterületű szintre költözik be. A 2020-21-es tanévre tervezett második fázis során fejezik be a quellenstrassei épület átalakítását, 2020 szeptemberétől további 8000 négyzetméter áll majd a körülbelül 1500 fős hallgatói közösség rendelkezésére.

A Quellenstrassén lévő kampusz 2025-ig szolgál a CEU átmeneti otthonaként. Hogy aztán mi lesz, arra az egyetem azt írta, egyeztetnek Béccsel arról, hogyan lehetne a Steinhof területén található épületeket az egyetem és a környékbeliek számára előnyös módon átalakítani.

Eközben ugyanakkor körvonalazódik egy javaslat, amely szerint az egyetem - vagy bizonyos képzései - mégis Budapesten maradhatnának.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.