Civil Rádió: Fiala János műsora valós, közszolgálati tartalmú kommunikáció

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Fiala János élő adásban követelte, hogy Karácsony Gergely rendezze felé a tartozását címmel közöltünk cikket március 16-án. 

Fiala János márciusban a Civil Rádión futó műsorában több alkalommal is azzal vádolta meg Karácsony Gergelyt, hogy több százezer forinttal, a vele készített interjúk ellenértékével tartozik. Ez azért is volt különös, mert korábban a műsorvezető és a zuglói polgármester viszonya feltűnően elvtársias volt. A rádiós korábban nem leplezte elfogultságát Karácsonnyal szemben, sőt kifejezetten szurkolt neki, hogy elnyerje a főpolgármesteri széket, majd felajánlotta tanácsadói segítségét is ha a politikus sikerrel járna az őszi választásokon:

„Én nagyon bírnám, ha főpolgármester lennél. Szeretnék tanácsadó lenni. Én szeretnék belőled egy olyan palit csinálni, akitől fél a szög. Tehát, ha kalapács van a kezedben, ami sokszor szükséges, akkor egy olyan valakit akarok belőled csinálni, aki nem egy másik Karácsony, hanem megtanul úgy...ami egyébként téged szubjektíve is alkalmassá tenne arra, amire szerintem te már objektíve is alkalmas vagy.”

A jó viszony akkor csorbult, mikor Karácsonyék nem utaltak időben Fiala Jánosnak, aki szerződéses viszonyban áll a zuglói, a ferencvárosi, a pestszentlőrinci, az újpesti önkormányzatokkal és a Városliget Zrt.-vel. A birtokunkba jutott két szerződésből kiderül, hogy a megállapodások nem hagyományos médiapartnerségről, hanem kifejezetten reklám, illetve pr-tevékenységről szólnak.

„Felek megállapodnak abban, hogy a megbízott a Kelj Fel Jancsi című, élő lebonyolítású műsorban közreműködik a Megbízó kommunikációs tevékenységében és image építésében.”

A zuglói szerződésben az alábbi kikötés is szerepel: „...kizárólag kompromisszumos, előre egyeztetett témák merülhetnek fel”.

Fiala Jánost megkérdeztük, hogy milyen önkormányzatokkal, illetve állami cégekkel áll szerződéses viszonyban, és ezért mennyi adóforintot kap. A rádiós megtagadta a szerződések tartalmának nyilvánosságra hozását, helyette felajánlotta, hogy „privátim beszéljünk”, az írta: „teljesen értelmetlen bevételeim kapcsán személyemet ellehetetleníteni”. A Civil Rádió állásfoglalást adott ki az ügyben, amiben kiállnak Fiala mellett és közszolgálatinak minősítik a rádiós által készített beszélgetéseket:

A Civil Rádió reggeli adásainak keretében közel két éve hallható Fiala János „KeljFel Jancsi!” című műsora. Ennek része, hogy a műsorvezető szerződések keretében szólaltat meg kerületi polgármestereket, más fővárosi közszolgáltatókat, több ismert politikust és politikai elemzőt is. Tudósít a kerületekben megvalósuló rendezvényekről, a városrészekben történő változásokról, helyi konfliktusokat igyekszik bemutatni, azokra válaszokat keresni. Mindez valós, közszolgálati tartalmú kommunikációs teljesítmény. Fiala János szerződéses kapcsolatban van a felsorolt szereplők közül többekkel. Az adásokban hol szignállal, hol szóbeli bejelentéssel a műsorvezető jelzi a támogatottságot, erre a jövőben még inkább figyelni fogunk. 

Fiala János természetesen hozzájárul a Civil Rádió működési költségeihez, amivel segíti az önkéntesek által működtetett közösségi rádiót.

Jelezni kívánjuk, hogy a tartozások követelésére nem tartjuk megfelelő eszköznek a probléma műsorban történő „megjelenítését”. Kiemelkedőnek tartjuk Fiala Jánosnak azt az elszánt magatartását, amellyel a hazai médiában szokatlan következetességgel különböző politikai oldalaknak, továbbá a helyhatóságok, közszolgáltató szervezetek és a civilek álláspontjainak egyidejűleg igyekszik felületet adni. Kelj Fel Jancsi! című műsora, a műsorvezető pontos kérdései, reagálásai, az itt elhangzó beszélgetések meggyőződésünk szerint a magyar média legizgalmasabb értékeit jelentik. A Civil Rádióban ezt az arányosságra törekvést, s általában Fiala János izgalmas műsorvezetői teljesítményét különleges értéknek tartjuk – kiemelten ajánljuk hallgatóink figyelmébe! Azzal is tisztában vagyunk, hogy ez a politika egyes résztvevőinek és a média különböző elköteleződésű orgánumainak, szereplői egy részének a nemtetszését, támadásait válthatja ki. Így tekintünk a mostani „ügyre” is. 

A Civil Rádiózásért Alapítvány kuratóriuma

A Civil Rádiót levélben kértük, hogy hozzák nyilvánosságra Fiala János önkormányzati szerződéseit, hogy a hallgatók is megtudhassák mennyi közpénzből és főleg milyen megállapodások mentén jön létre a műsor. A Rádió nem válaszolt levelünkre.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.