Fiala János élő adásban követelte, hogy Karácsony Gergely rendezze felé a tartozását

Média
2019 március 16., 15:06
comments 489

Világviszonylatban is egyedülálló, hogy egy riporter többször egymás után azért panaszkodik, fenyegetőzik élő adásban, mert nem fizette ki a politikus, akivel pr-beszélgetést készített. Ha nem hallod, nem is hiszed el.

Közszolgálati jelleggel

Fiala Jánosnak Kelj Fel Jancsi címmel fut műsora a Civil Rádión, amiben  állítása szerint közszolgálati jelleggel fővárosi ügyekkel foglalkozik és fővárosi politikusokkal, hivatalnokokkal beszélget. Ha pontosak akarunk lenni, akkor heti rendszerességgel készít interjút azokkal a politikusokkal, akik fizetnek neki. Szerződésben ez áll: 

 „...kizárólag kompromisszumos, előre egyeztetett témák merülhetnek fel”.

A rádiós betéti társasága, az F.J.P. Művészeti Szolgáltató Bt. számos önkormányzattal áll szerződéses viszonyban. A megállapodások tartalma, hogy a műsorvezető rádióműsorában adott ideig helyet ad kerületi ügyeknek.  Ez általában azt jelenti, hogy a megrendelő önkormányzat polgármesterével, ritkábban más döntéshozókkal kvaterkázik.  A szerződések nem médiapartnerségről szólnak, nem az adófizetők hiteles tájékoztatásról, hanem kifejezetten reklám- illetve pr-tevékenységről. A műsor kimondottan az önkormányzatok imidzsének építését szolgálja. Pontosan abben a formában:

„Felek megállapodnak abban, hogy a megbízott a Kelj Fel Jancsi című, élő lebonyolítású műsorban közreműködik a Megbízó kommunikációs tevékenységében és image építésében.”

A kilencedik kerület 2018-as szerződése szerint Fiala János műsorában havonta maximum 15 percben segíti az önkormányzat kommunikációját, ennek fejében a kerület 275 000 forintot fizet a rádiósnak, aki hasonló szerződést kötött Újpesttel, Pestszentlőrinccel, a Városliget Zrt.-vel és Zuglóval is.

Fiala Jánost megkérdeztük, hogy milyen önkormányzatokkal, illetve állami cégekkel áll szerződéses viszonyban, és ezért mennyi közpénzt kap. A rádiós először türelmet kért, hogy összeszedje a vonatkozó iratokat, majd egy újabb levélben már meggondolta magát, és megtagadta a válaszadást, ezt írja:

„szerintem teljesen értelmetlen bevételeim kapcsán személyemet ellehetetleníteni,”

Akitől fél a szög

A műsorvezető üzleti modellje nem újdonság. Már 2010 előtt is készített pr-műsorokat, például az Állami Autópálya-kezelőnek, havi egymillió forintért. A magyar médiaviszonyok között az, hogy egy újságíró közpénzből reklámot nyom tájékoztatás és számonkérés helyett nem számít különleges esetnek. De az mindenképpen egy új szintje az ilyen médiacsinálásnak, amikor a riporter, miután élő adásban odadörgölödzik a politikus riportalanyhoz, bejelentkezik egy pozícióra is. Az alábbi 2018-as részletben Fiala János Karácsony Gergellyel beszélget:

Fiala János: „Én nagyon bírnám, ha főpolgármester lennél. Szeretnék tanácsadó lenni. Én szeretnék belőled egy olyan palit csinálni, akitől fél a szög. Tehát, ha kalapács van a kezedben, ami sokszor szükséges, akkor egy olyan valakit akarok belőled csinálni, aki nem egy másik Karácsony, hanem megtanul úgy...ami egyébként téged szubjektíve is alkalmassá tenne arra, amire szerintem te már objektíve is alkalmas vagy.” 

link Forrás

A Kelj Fel Jancsi közönsége ilyen zavarba ejtő beszélgetéseket hallgathat, de csak addig tart az idill, amíg az együtt jár a fizetési fegyelmezettséggel. Egy olvasónk hívta fel rá a figyelmünket, hogy a március 7-ei adás szokatlanul szomorúra sikerült. Kelj Fel Jancsiban valami eltörött. Egy hallgató telefonált, aki arra panaszkodott, hogy Zuglóban zavaróan hangosan kukorékolnak a kakasok. Fiala János azt tanácsolta, hogy méressék be a kakasok ricsaját, és ha a lármás háztáji túllépi a megengedett szintet, akkor már lehet is foganatosítani a foganatosítandókat.

Fizetési fegyelmezetlenség

De műsorvezető nem tette le a telefont, hanem visszakérdezett:

Fiala János: „Azt kérdezem öntől, hogy megérti-e azt, ha az én türelmem a zuglói önkormányzattal kapcsolatban erőteljesen csökken, annak fizetési fegyelmezetlensége okán? Amelyhez egyébként egy magas beosztású önkormányzati dolgozó azt mondta, amikor erre felhívtam a figyelmét, ami rendszeresen előfordul, de most már több százezer forint nagyságrendű, meghaladja a félmillió forintot, hogy örüljek annak, hogy a fideszes önkormányzatok pontosan fizetnek.”

Szegény kakaskukorékolástól kialvatlan hallgató köpni-nyelni sem tudott, majd kirebegte, hogy megérti.  És ekkor jött az, aminek már fele sem tréfa, a műsorvezető fegyvert rántott.

Fiala János: „És azt is megérti, ha egyébként előbb utóbb azt fogom mondani, még nem tudom pontosan, hogy mit, de olyasmit fogok mondani, amit én egyébként műsoron belül a partnereimnek ritkán szoktam.”

Szerencsétlen kakasos ember ezt is maximálisan megértette, és elcsukló hangon elköszönt. Hamarosan jött egy újabb hallgató, aki már nem bosszantotta a rádióst kerületi ügyekkel, rögtön rátért az izgalmas elszámolási vitára.

Telefonáló: „Hogy engedheti meg magának, hogy ilyen támadási felületet adjon Karácsony Gergely, hogy tartozzon neked? Egy hónapja hangzott el ez először. Mit mond erre Karácsony Gergely?”

Fiala: „Nem akarom elmondani.”

Telefonáló: „És nem lehet tőle megkérdezni adásban?”

Fiala: „Nem lehet tőle megkérdezni, mert elmondta, hogy ennek alapvetően most éppen mi az oka, és ez egy olyan dolog, amellyel megtisztelt a bizalmával és amellyel nem élhetek vissza, de azt kell hogy mondjam, hogy mielőtt ez a probléma lett volna korábban sem fizettek pontosan.”

link Forrás

A március 12. adásból az is kiderül, hogy a botrányos eset miatt, már a volt zuglói polgármester, Karácsony Gergely elődje is kifejezte szolidaritását. Fiala élő adásban olvasta fel Papcsák Ferenc sms-ét, amiben ez áll:

„Kedves János! Ez megalázó. P.F.”

Félő, hogy ha ez az elszámolási vita elfajul, akkor azzal egész Budapest rosszul járhat. Képzeljük el, hogy Karácsony nem fizet. Erre elmaradhatnak a reggeli pr-csacsogások, Fiala Jánosból nem lesz tanácsadó, Karácsony Gergelyből nem lesz kalapács, a szögek felbátorodnak, a polgármesteri szék meg huss…

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a Párbeszéd közölte, hogy egy hallgató jelezte, pár napja Fiala János bemondta a műsorában, hogy a zuglói önkormányzat kifizette a pénzt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.