Románia is Jeruzsálembe költözteti az izraeli nagykövetségét

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Viorica Dancila román miniszterelnök a legnagyobb, Izrael érdekében tevékenykedő amerikai lobbiszervezet, az American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) washingtoni konferenciáján bejelentette, hogy Románia követi az Egyesült Államok példáját, és Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét.

A miniszterelnök biztosította az AIPAC-et arról is, hogy Románia mindig is Izrael stabil barátja és szövetségese marad az Európai Unióban.

Dancila bejelentése előtt nem sokkal Juan Orlando Hernández hondurasi elnök jelentette be, hogy országa „haladéktalanul” diplomáciai képviseletet nyit Jeruzsálemben. A román lépést hónapok óta készítik elő, tavaly októberben például be is jelentette a román kormány, hogy elkészült a jelentésük, ami a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését, és a diplomáciai képviselet által lehetségesen használatba vehető jeruzsálemi épületeket elemzi.

Izrael állam Jeruzsálemet tartja a fővárosának, és a kormány bátorítja is partnereit, hogy nyissanak nagykövetséget Jeruzsálemben. Ezt azonban sok állam azért nem hajlandó megtenni, mert a palesztinok is Jeruzsálemet szeretnék megtenni államuk fővárosának, így a város jogállása nem maradéktalanul tisztázott. A modern Izrael születése után Jeruzsálem évekig ketté volt osztva, keleti részét az arabok nevében Jordánia, a nyugatit pedig Izrael ellenőrizte. Az 1967-es háborúban ez megváltozott, Izrael kiterjesztette befolyását az egész városra. (Jerusalem Post)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.