Románia is Jeruzsálembe költözteti az izraeli nagykövetségét

Viorica Dancila román miniszterelnök a legnagyobb, Izrael érdekében tevékenykedő amerikai lobbiszervezet, az American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) washingtoni konferenciáján bejelentette, hogy Románia követi az Egyesült Államok példáját, és Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét.

A miniszterelnök biztosította az AIPAC-et arról is, hogy Románia mindig is Izrael stabil barátja és szövetségese marad az Európai Unióban.

Dancila bejelentése előtt nem sokkal Juan Orlando Hernández hondurasi elnök jelentette be, hogy országa „haladéktalanul” diplomáciai képviseletet nyit Jeruzsálemben. A román lépést hónapok óta készítik elő, tavaly októberben például be is jelentette a román kormány, hogy elkészült a jelentésük, ami a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését, és a diplomáciai képviselet által lehetségesen használatba vehető jeruzsálemi épületeket elemzi.

Izrael állam Jeruzsálemet tartja a fővárosának, és a kormány bátorítja is partnereit, hogy nyissanak nagykövetséget Jeruzsálemben. Ezt azonban sok állam azért nem hajlandó megtenni, mert a palesztinok is Jeruzsálemet szeretnék megtenni államuk fővárosának, így a város jogállása nem maradéktalanul tisztázott. A modern Izrael születése után Jeruzsálem évekig ketté volt osztva, keleti részét az arabok nevében Jordánia, a nyugatit pedig Izrael ellenőrizte. Az 1967-es háborúban ez megváltozott, Izrael kiterjesztette befolyását az egész városra. (Jerusalem Post)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.