Újabb zagytározó szakadhat át Brazíliában

külföld
2019 március 24., 06:23
comments 20

A Vale SA bányavállalat zagytározójának januári, kétszáz halálos áldozattal járó összeomlása után újra hasonló katasztrófa fenyeget Brazíliában. Egy független szakértői vizsgálat szerint a Gongo Soco bányában is kritikus a zagytározó egyik falának stabilitása.

Flavio Godinho, a katasztrófavédelem szóvivője szerint a környéken már meg is kezdték az emberek kitelepítését. A szakértők hármas szintűként értékelték a gátszakadás kockázatát, ez a besorolás azt jelenti, hogy fennáll ennek a veszélye.

Brazíliában január 25-én szakadt át egy vasércbánya zagytározójának fala. A katasztrófában 13 millió köbméternyi, bányászati melléktermékekkel teli iszap ömlött ki, amely egy helyi geológus szerint környezet- és egészségkárosító anyagokat is tartalmaz, egyebek között higanyt, kadmiumot és arzént. Az iszaplavina maga alá temette Brumadinho egy részét, és több környező települést, illetve beszennyezte a Paraopeba folyó vizét is. A legutóbbi adatok szerint eddig 203 ember holttestét találták meg, 105 embert pedig továbbra is eltűntként tartanak számon. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.