Orangutánt akart hazavinni egy orosz turista Baliról

külföld
2019 március 25., 05:07
comments 7

Az indonéz hatóságok letartóztattak Bali nemzetközi repülőtérén egy orosz turistát, aki egy fiatal orangutánt akart kicsempészni a szigetről.

Az elkábított, kétéves hím orangutánt a hatóságok egy rattan kosárban találták meg. A 27 éves Andrej Zsesztkov a csomagjában rejtette el kosarat. A denpasari repülőtéri hatóságok allergia elleni tablettákat, két gekkót és öt gyíkot is találtak a férfi poggyászában. Az összes állat életben volt.

Az orosz férfi azt állította a vámosoknak, hogy tejben oldotta fel az allergia elleni gyógyszert, ami három órára elkábította  az orangutánt. Zsesztkov azt is mondta, hogy az orangután 3000 dollárért (840 ezer forintért) vásárolta Jáván egy piacon, és egy orosz barátjától úgy értesült, hogy háziállatként hazaviheti.

Az orangután védett faj, ezért a férfi akár ötévi börtönbüntetést is kaphat, ha elítélik.

Az orangutánok a különösen veszélyeztetett fajok csoportjába tartoznak. A természetben mindössze 13 ezer 400 szumátrai orangután él még.

Egy 2018-ban végzett kutatás szerint a borneói orangutánok száma 1999 óta több mint 100 ezerrel csökkent, mivel a pálmaolaj-kitermelés és a papíripar miatt élőhelyük leszűkült. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.