Závecz: Tarlóst a budapestiek 44 százaléka szeretné polgármesternek, Karácsonyt 38, Puzsért 5

2019 március 25., hétfő 5:51
564

A ZRI Závecz Research Intézet kutatása alapján az ellenzéki választók jelentős része az európai parlamenti és az önkormányzati választáson is a közös ellenzéki jelöltek indítását látja a szavazatmaximalizálás legfontosabb eszközének. Ez ugye az előbbi esetben baromság, az EP-választás ugyanis listás és arányos rendszerben zajlik, így a közös ellenzéki listának nincs igazán értelme, és úgy tűnik, nem is lesz közös ellenzéki lista májusban.

Az őszi önkormányzati választáson viszont már komolyan lehetne profitálni az ellenzéki együttműködésből, az a választás ugyanis olyan egy fordulós rendszerben zajlik, amiben a legtöbb szavazatot szerző jelölt nyer. A Závecz szerint Budapesten például a választók 53 százaléka váltaná le Tarlós Istvánt, viszont csak 31 százalékuk gondolja úgy, hogy erre van is érdemi esély.

Arra a kérdésre, hogy kit látnának szívesen főpolgármesterként, a budapestiek 44 százaléka nevezi meg Tarlóst, 38 százalék Karácsony Gergelyt, 5 százalék Puzsér Róbertet és 14 százalékuk nem válaszol. A bizonytalanok mozgósítására komoly esély lehet az előválasztás, amin az MSZP és a DK Karácsonyt, az LMP és a Jobbik pedig Puzsért támogatja. A Momentum nem állított jelöltet, de bejelentették, hogy beállnak az előválasztás győztese mögé.

A Závecz szerint, ha Karácsony nyer az előválasztáson, az LMP-sek 29, a jobbikosok 55 százaléka inkább Tarlósra szavazna, viszont ha Puzsér mérkőzik Tarlóssal, akkor a jelenlegi adatok szerint minden ellenzéki párt szavazótáborának nagyobb része inkább Tarlóssal tartana. (Népszava)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt