Závecz: Tarlóst a budapestiek 44 százaléka szeretné polgármesternek, Karácsonyt 38, Puzsért 5

A ZRI Závecz Research Intézet kutatása alapján az ellenzéki választók jelentős része az európai parlamenti és az önkormányzati választáson is a közös ellenzéki jelöltek indítását látja a szavazatmaximalizálás legfontosabb eszközének. Ez ugye az előbbi esetben baromság, az EP-választás ugyanis listás és arányos rendszerben zajlik, így a közös ellenzéki listának nincs igazán értelme, és úgy tűnik, nem is lesz közös ellenzéki lista májusban.

Az őszi önkormányzati választáson viszont már komolyan lehetne profitálni az ellenzéki együttműködésből, az a választás ugyanis olyan egy fordulós rendszerben zajlik, amiben a legtöbb szavazatot szerző jelölt nyer. A Závecz szerint Budapesten például a választók 53 százaléka váltaná le Tarlós Istvánt, viszont csak 31 százalékuk gondolja úgy, hogy erre van is érdemi esély.

Arra a kérdésre, hogy kit látnának szívesen főpolgármesterként, a budapestiek 44 százaléka nevezi meg Tarlóst, 38 százalék Karácsony Gergelyt, 5 százalék Puzsér Róbertet és 14 százalékuk nem válaszol. A bizonytalanok mozgósítására komoly esély lehet az előválasztás, amin az MSZP és a DK Karácsonyt, az LMP és a Jobbik pedig Puzsért támogatja. A Momentum nem állított jelöltet, de bejelentették, hogy beállnak az előválasztás győztese mögé.

A Závecz szerint, ha Karácsony nyer az előválasztáson, az LMP-sek 29, a jobbikosok 55 százaléka inkább Tarlósra szavazna, viszont ha Puzsér mérkőzik Tarlóssal, akkor a jelenlegi adatok szerint minden ellenzéki párt szavazótáborának nagyobb része inkább Tarlóssal tartana. (Népszava)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.