30 milliárd euróért vásárol Kína repülőket Franciaországból

2019 március 26., kedd 8:05
92

Hszi Csin-ping kínai államfő párizsi tárgyalásainak első munkanapján a két fél 15 üzleti megállapodás írt alá, több milliárd euró értékben.

Kína egyebek között 300 repülőgépet szerez be az Airbus cégtől, ezen belül 290 A320 és 10 A350 típusú gépvásárlásról írtak alá megállapodást. Az ügylet értékét nem hozták nyilvánosságra, a 300 repülőgép listaára mintegy 30 milliárd euró. 

Macron és Hszi Párizsban Fotó: JU PENG/XINHUA

Az Airbus piaci részesedése 50 százalékra nőtt Kínában az 1995. évi 6 százalékról. 

Emmanuel Macron francia államfő bejelentette azt is, hogy Kína beleegyezett a francia baromfiexport-tilalom feloldásába. Ezen felül a CMA-CGM francia hajótársaság és a kínai állami hajógyártó vállalat megállapodott 10 konténerhajó megépítéséről 1,2 milliárd euró értékben. 

A kínai elnök franciaországi látogatására időzítették annak a szerződésnek a megkötését is, amelynek keretébe az EdF francia állami energiaszolgáltató konszern 1 milliárd euróért épít szélerőművet Kínában. 

Hétfőn jelentették be azt is, hogy a francia Fives ipari csoport és a kínai építőanyagipari csoport, a CNBMG 1 milliárd euró értékű megállapodást kötött az energia megtakarítás területén történő együttműködésről a fejlődő országokban.

Kedden is folytatódik Hszi európai útja, Macron mellett most már Jean-Claude Juncker és Angela Merkel is fogadja majd. A párizsi látogatás a gyorselemzések szerint egy egyensúlyozási kísérlet az európai vezetők részéről: egyrészt meg akarják mutatni, hogy sokkal könnyebb velük üzletelni, mint a Trump vezette USA-val, másrészt viszont hangsúlyozni akarják azt is, hogy cserébe Európa elvárja azt, hogy Kína is engedjen be európai cégeket a piacára. (MTI, BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt