Kényszerleszállást hajtott végre egy Boeing 737 Max az Egyesült Államokba

külföld
2019 március 27., 04:44
comments 88
A Southwest Airlines Boeing 737 Max típusú gépei a phoenixi Sky Harbor reptéren 2019. március 13-án, miután az amerikai légügyi hatóság is megtiltotta a géptípus felszállását.
photo_camera A Southwest Airlines Boeing 737 Max típusú gépei a phoenixi Sky Harbor reptéren 2019. március 13-án, miután az amerikai légügyi hatóság is megtiltotta a géptípus felszállását. Fotó: RALPH FRESO/AFP

Vissza kellett fordulnia az orlandói reptérre az amerikai Southwest légitársaság egyik Boeing 737 Max típusú gépének. A gép utasok nélkül repült, a légitársaság csak át akarta szállítani Floridából Kaliforniába, amikor valami meghibásodott. A pilóta hajtóműhibára hivatkozva kért engedélyt a kényszerleszállásra.

"A gép visszatért és biztonságosan landolt Orlandóban" - jelentette közleményében az amerikai légügyi hatóság, az FAA.

A Southwest tájékoztatása szerint a gép röviddel a felszállás után tapasztalt hajtóműhibát.

Az elmúlt fél évben két Boeing 737 Max is lezuhant, az indonéz Lionair és az Ethiopian Airlines gépeinek baleseteiben több mint háromszázan vesztették életüket. Bár még mindkét baleset okát vizsgálják, az előzetes adatok alapján úgy tűnik, hogy mindkét esetben a gép robotpilótájának szoftvere zavarhatta össze a pilótákat. A Boeing a 737 Max típuson más szoftvert használ, mint az elődjein, ez a fel- és leszállás közben különböző manőverekkel igyekszik megakadályozni a gép átesését. Mindkét balesetnél a gépek erősen himbálózni kezdtek a levegőben, rendkívül gyorsan váltogatva emelkedési sebességüket. Ez alapján úgy tűnik, hogy a pilóták és a gépek egymás ellen dolgoztak.

Most nem ez a rendszer hibásodott meg, minden illetékes tájékoztatása szerint a hajtómű rendetlenkedett. A gépet a Southwest tárolásra akarta Kaliforniába szállítani, tekintettel arra, hogy a folyamatban levő vizsgálatok idejére több ország után végül az amerikai légügyi hatóság is megtiltotta a gépek használatát. (AFP via Yahoo News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.