Kizárták a kínai kommunista pártból az Interpol volt főnökét

külföld
2019 március 27., 12:21
comments 53
Meng Hung-vej, az Interpol egykori igazgatója bő egy évvel azelőtt, hogy Kínában letartóztatták volna.
photo_camera Meng Hung-vej, az Interpol egykori igazgatója bő egy évvel azelőtt, hogy Kínában letartóztatták volna. Fotó: ROSLAN RAHMAN/AFP

Kenőpénz elfogadásának vádjával állítják bíróság elé Kínában az Interpol volt főnökét, Meng Hung-vejt. Mengnek tavaly szeptemberben veszett nyoma, neje még jelentette is az eltűnését. A nagy feltűnést keltő ügyben októberben jött a fordulat, ekkor derült ki, hogy hazalátogatása során elvtársai fogták el Menget, akit egyből le is tartóztattak.

Most, még mielőtt bármilyen ítélet született volna az ügyében, a kommunista pártból már ki is zárták.

Meng ellen ugyanazokat a vádakat fogalmazták meg a hatóságok, amelyeket rendszeresen vetnek be az évek óta tartó tisztogatásaik során. Ezek szerint Meng saját gyarapodására használta hatalmát, állami pénzeket sikkasztva tartotta fenn családja "extravagáns életmódját", és nem tartotta be a kommunista párt alapelveit.

A tisztogatási kampány során legutóbb kedden született ítélet egy korábbi magas rangú pártfunkcionárius ellen. Aznap Lu Vejt, a kínai internetcenzúra egykori vezetőjét ítélték 14 év börtönre. Az ilyen ítéletek alapján jutottak arra a kínai politikai életet elemzők, hogy Hszi elnök antikorrupciós kampányának valós célja a lehetséges riválisai kiiktatása. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.