Soha nem volt még ilyen sok nem szexelő fiatal férfi az Egyesült Államokban

A valaha mért legmagasabb értéket érte el tavaly azoknak az amerikai felnőtteknek az aránya, akik nem szexeltek az év során. A számok mögött ott lehet az egyre inkább elöregedő társadalom tapasztalata, illetve hogy egyre többen vannak, akik nincsenek párkapcsolatban, ugyanakkor csak az öregedéssel biztos nem lehet magyarázni a változásokat.

A kutatásról beszámoló Washington Post cikke szerint ugyanis az egy éven át nem szexelő felnőttek közül 23 százaléknyian, azaz majdnem minden negyedik érintett, a húszas éveiben járó férfi volt. 

Persze fontos felhajtóerő még mindig az öregedés: míg 1996-ban 18 százalékot tett ki a társadalomban a 60 év felettiek aránya, 2018-ra ez 26 százalék lett. És ennek a korosztálynak stabilan az 50 százaléka él nemi életet, azaz ennek a korcsoportnak a növekedése hatott az országos statisztikára is. 

De a lap megjegyzi, hogy ezzel még nem lehetne megmagyarázni mindent: ugyanis a 18 és 29 éves korcsoportból azok aránya, akik nem élnek egyáltalán nemi életet, megduplázódott 20 év alatt, 23 százalékra. 

Az eredményeket értékelő pszichológusprofesszor, Jean Twenge szerint a húszas korosztály egyre kevesebb szexelése szorosan összefügg azzal a trenddel, hogy a fiatalok egyre később lépnek párkapcsolatba. A harmincas-negyvenes korosztály tagjai viszont sokkal valószínűbb, hogy tartós kapcsolatban vannak ma, ezért érthetően ennek a csoportnak a tagjai többet is szexelnek. 

Érdekes változás, hogy a nem szexelő huszonévesek között sokáig hasonló volt a férfiak és a nők aránya, de az elmúlt években meredeken megnőtt a férfiak száma: 2008 óta háromszorosává, 28 százalékra nőtt. 

Twenge szerint több lehetséges magyarázata is lehet, hogy miért történt ez. Például a 2008-as válság után sokal kikerültek a munkaerőpiacról, és korábbi kutatások szerint szoros összefüggés van a foglalkoztatás és a stabil párkapcsolat között. 

Szintén ismert tény, hogy a fiatal férfiak inkább laknak még a szüleikkel, mint a fiatal nők: egy 2014-es kutatás szerint a 18 és 34 év közötti férfiak 35 százaléka tett így. 

És sokat számíthat az is, hogy a technológiai fejlődésnek hála egyszerűen sokkal több mindent lehet este 10 után csinálni, mint mondjuk 20-30 évvel ezelőtt. A streamoldalak, a közösségi oldalak, a videójátékok mind ilyen funkciót töltenek be. 

Az otthon videojátékozó férfiak jelenségét nemrég egy másik kutatás részletesen is feltárta, arról akkor hosszan beszámoltunk

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.