Soha nem volt még ilyen sok nem szexelő fiatal férfi az Egyesült Államokban

ÉLET
2019 március 30., 06:50
comments 345

A valaha mért legmagasabb értéket érte el tavaly azoknak az amerikai felnőtteknek az aránya, akik nem szexeltek az év során. A számok mögött ott lehet az egyre inkább elöregedő társadalom tapasztalata, illetve hogy egyre többen vannak, akik nincsenek párkapcsolatban, ugyanakkor csak az öregedéssel biztos nem lehet magyarázni a változásokat.

A kutatásról beszámoló Washington Post cikke szerint ugyanis az egy éven át nem szexelő felnőttek közül 23 százaléknyian, azaz majdnem minden negyedik érintett, a húszas éveiben járó férfi volt. 

Persze fontos felhajtóerő még mindig az öregedés: míg 1996-ban 18 százalékot tett ki a társadalomban a 60 év felettiek aránya, 2018-ra ez 26 százalék lett. És ennek a korosztálynak stabilan az 50 százaléka él nemi életet, azaz ennek a korcsoportnak a növekedése hatott az országos statisztikára is. 

De a lap megjegyzi, hogy ezzel még nem lehetne megmagyarázni mindent: ugyanis a 18 és 29 éves korcsoportból azok aránya, akik nem élnek egyáltalán nemi életet, megduplázódott 20 év alatt, 23 százalékra. 

Az eredményeket értékelő pszichológusprofesszor, Jean Twenge szerint a húszas korosztály egyre kevesebb szexelése szorosan összefügg azzal a trenddel, hogy a fiatalok egyre később lépnek párkapcsolatba. A harmincas-negyvenes korosztály tagjai viszont sokkal valószínűbb, hogy tartós kapcsolatban vannak ma, ezért érthetően ennek a csoportnak a tagjai többet is szexelnek. 

Érdekes változás, hogy a nem szexelő huszonévesek között sokáig hasonló volt a férfiak és a nők aránya, de az elmúlt években meredeken megnőtt a férfiak száma: 2008 óta háromszorosává, 28 százalékra nőtt. 

Twenge szerint több lehetséges magyarázata is lehet, hogy miért történt ez. Például a 2008-as válság után sokal kikerültek a munkaerőpiacról, és korábbi kutatások szerint szoros összefüggés van a foglalkoztatás és a stabil párkapcsolat között. 

Szintén ismert tény, hogy a fiatal férfiak inkább laknak még a szüleikkel, mint a fiatal nők: egy 2014-es kutatás szerint a 18 és 34 év közötti férfiak 35 százaléka tett így. 

És sokat számíthat az is, hogy a technológiai fejlődésnek hála egyszerűen sokkal több mindent lehet este 10 után csinálni, mint mondjuk 20-30 évvel ezelőtt. A streamoldalak, a közösségi oldalak, a videójátékok mind ilyen funkciót töltenek be. 

Az otthon videojátékozó férfiak jelenségét nemrég egy másik kutatás részletesen is feltárta, arról akkor hosszan beszámoltunk

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.