Tizenéves bevándorlókat vádolnak a Földközi-tengeri hajóeltérítéssel

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Három tizenévest gyanúsítanak azzal a hatóságok, hogy szándékosan elkötöttek egy hajót a Földközi-tengeren, Málta közelében. 

A 19 éves  Abdalla Bari és szintén guineai, illetve elefántcsontparti, fiatalkorú társai azután vették át a hajó irányítását a kapitánytól, hogy az azt ígérte, Líbiába fognak visszatérni, miután kimentette őket a tengerből.

Az El Hiblu 1 nevet viselő tankert rövid időn belül feltartóztatta a máltai partiőrség, a három tinédzsert, illetve a hajón tartózkodó 100 menekültet, őrizetbe vették.

A fiatalok akár harminc év börtönbüntetést is kaphatnak, hiszen tettüket terrorista cselekménynek is nyilváníthatják Máltán.

A Földközi-tengeren négy éve működik a Sophia hadművelet, amelyben az EU tagállamainak hajói igyekeznek feltartóztatni az embercsempészeket, és visszairányítani őket Líbiába.

Az olasz kormány belügyminisztere, Matteo Salvini ugyanakkor régóta támadja az akciót, amivel szerinte nem sikerült megakadályozni az Olaszországba történő bevándorlást. Salvini ki is használta az alkalmat, és máris kijelentette, lám-lám, már a kalózkodás is felütötte a fejét.

Az MSF nevű, egészségügyi ellátást nyújtó szervezet szóvivője, Hassiba Hadjsahraoui szerint viszont az eset inkább azt példázza, mennyire reménytelennek látják a bevándorlók a helyzetüket, hiszen a líbiai menekülttáborok nem jelentenek hosszú távú megoldást. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.