Tizenéves bevándorlókat vádolnak a Földközi-tengeri hajóeltérítéssel

Három tizenévest gyanúsítanak azzal a hatóságok, hogy szándékosan elkötöttek egy hajót a Földközi-tengeren, Málta közelében. 

A 19 éves  Abdalla Bari és szintén guineai, illetve elefántcsontparti, fiatalkorú társai azután vették át a hajó irányítását a kapitánytól, hogy az azt ígérte, Líbiába fognak visszatérni, miután kimentette őket a tengerből.

Az El Hiblu 1 nevet viselő tankert rövid időn belül feltartóztatta a máltai partiőrség, a három tinédzsert, illetve a hajón tartózkodó 100 menekültet, őrizetbe vették.

A fiatalok akár harminc év börtönbüntetést is kaphatnak, hiszen tettüket terrorista cselekménynek is nyilváníthatják Máltán.

A Földközi-tengeren négy éve működik a Sophia hadművelet, amelyben az EU tagállamainak hajói igyekeznek feltartóztatni az embercsempészeket, és visszairányítani őket Líbiába.

Az olasz kormány belügyminisztere, Matteo Salvini ugyanakkor régóta támadja az akciót, amivel szerinte nem sikerült megakadályozni az Olaszországba történő bevándorlást. Salvini ki is használta az alkalmat, és máris kijelentette, lám-lám, már a kalózkodás is felütötte a fejét.

Az MSF nevű, egészségügyi ellátást nyújtó szervezet szóvivője, Hassiba Hadjsahraoui szerint viszont az eset inkább azt példázza, mennyire reménytelennek látják a bevándorlók a helyzetüket, hiszen a líbiai menekülttáborok nem jelentenek hosszú távú megoldást. (BBC)