Nem bírálják el a név- és nemváltoztatási kérelmeket

jog
2019 április 01., 13:47
comments 70

A 168 Óra azt írja, hogy a nem jogi elismerésének folyamatát Magyarországon nem- és névváltoztatásnak nevezik a hivatalok, de most a transznemű embereknek nincs lehetőségük arra, hogy nevüket és nemüket nemi identitásuknak megfelelően megváltoztassák, mert a magyar állam felfüggesztette a kérelmek elbírálását, az eljárásnak pedig eleve nincs jogi szabályozása.

A lap beszélt a Transvanilla Transznemű Egyesület vezetőivel, akik szerint a nem jogi elismerése az egyén önrendelkezési joga, az ehhez kapcsolódó eljárásnak pedig gyorsnak, átláthatónak és kiszámíthatónak kell lennie, de az eljárás nem ilyen, jogi szabályozás nélkül teljesen átláthatatlan a folyamat.

Az állam 2018 júniusában visszamenőlegesen felfüggesztette a név- és nemváltoztatási kérelmeket, és még hivatalos válasz sincs arra, mi várható az ügyben. A kérelmek elbírálása áll, a kérelmezők várnak, ezért az egyesület a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. 8 ember kérelmét már elküldték, összesen 30 kérelmező ügyét továbbítják.

A nyári felfüggesztést az Emmi azzal magyarázta, hogy az EU-ban 2018. május 25-én életbe lépett a GDPR, ami a személyes adatok kezelését és védelmét szabályozza, és a kérelemhez szükséges szakvélemények olyan adatokat tartalmaznak – például az egészségügyi állapotról –, amiket az elbírálási folyamatban résztvevők nem jogosultak megismerni. Az Emmi így egyelőre nem ad ki engedélyt. (168 Óra)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.