Nem bírálják el a név- és nemváltoztatási kérelmeket

A 168 Óra azt írja, hogy a nem jogi elismerésének folyamatát Magyarországon nem- és névváltoztatásnak nevezik a hivatalok, de most a transznemű embereknek nincs lehetőségük arra, hogy nevüket és nemüket nemi identitásuknak megfelelően megváltoztassák, mert a magyar állam felfüggesztette a kérelmek elbírálását, az eljárásnak pedig eleve nincs jogi szabályozása.

A lap beszélt a Transvanilla Transznemű Egyesület vezetőivel, akik szerint a nem jogi elismerése az egyén önrendelkezési joga, az ehhez kapcsolódó eljárásnak pedig gyorsnak, átláthatónak és kiszámíthatónak kell lennie, de az eljárás nem ilyen, jogi szabályozás nélkül teljesen átláthatatlan a folyamat.

Az állam 2018 júniusában visszamenőlegesen felfüggesztette a név- és nemváltoztatási kérelmeket, és még hivatalos válasz sincs arra, mi várható az ügyben. A kérelmek elbírálása áll, a kérelmezők várnak, ezért az egyesület a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. 8 ember kérelmét már elküldték, összesen 30 kérelmező ügyét továbbítják.

A nyári felfüggesztést az Emmi azzal magyarázta, hogy az EU-ban 2018. május 25-én életbe lépett a GDPR, ami a személyes adatok kezelését és védelmét szabályozza, és a kérelemhez szükséges szakvélemények olyan adatokat tartalmaznak – például az egészségügyi állapotról –, amiket az elbírálási folyamatban résztvevők nem jogosultak megismerni. Az Emmi így egyelőre nem ad ki engedélyt. (168 Óra)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.