Nem bírálják el a név- és nemváltoztatási kérelmeket

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

A 168 Óra azt írja, hogy a nem jogi elismerésének folyamatát Magyarországon nem- és névváltoztatásnak nevezik a hivatalok, de most a transznemű embereknek nincs lehetőségük arra, hogy nevüket és nemüket nemi identitásuknak megfelelően megváltoztassák, mert a magyar állam felfüggesztette a kérelmek elbírálását, az eljárásnak pedig eleve nincs jogi szabályozása.

A lap beszélt a Transvanilla Transznemű Egyesület vezetőivel, akik szerint a nem jogi elismerése az egyén önrendelkezési joga, az ehhez kapcsolódó eljárásnak pedig gyorsnak, átláthatónak és kiszámíthatónak kell lennie, de az eljárás nem ilyen, jogi szabályozás nélkül teljesen átláthatatlan a folyamat.

Az állam 2018 júniusában visszamenőlegesen felfüggesztette a név- és nemváltoztatási kérelmeket, és még hivatalos válasz sincs arra, mi várható az ügyben. A kérelmek elbírálása áll, a kérelmezők várnak, ezért az egyesület a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. 8 ember kérelmét már elküldték, összesen 30 kérelmező ügyét továbbítják.

A nyári felfüggesztést az Emmi azzal magyarázta, hogy az EU-ban 2018. május 25-én életbe lépett a GDPR, ami a személyes adatok kezelését és védelmét szabályozza, és a kérelemhez szükséges szakvélemények olyan adatokat tartalmaznak – például az egészségügyi állapotról –, amiket az elbírálási folyamatban résztvevők nem jogosultak megismerni. Az Emmi így egyelőre nem ad ki engedélyt. (168 Óra)