Nem bírálják el a név- és nemváltoztatási kérelmeket

jog
2019 április 1., 13:47
comments 71

A 168 Óra azt írja, hogy a nem jogi elismerésének folyamatát Magyarországon nem- és névváltoztatásnak nevezik a hivatalok, de most a transznemű embereknek nincs lehetőségük arra, hogy nevüket és nemüket nemi identitásuknak megfelelően megváltoztassák, mert a magyar állam felfüggesztette a kérelmek elbírálását, az eljárásnak pedig eleve nincs jogi szabályozása.

A lap beszélt a Transvanilla Transznemű Egyesület vezetőivel, akik szerint a nem jogi elismerése az egyén önrendelkezési joga, az ehhez kapcsolódó eljárásnak pedig gyorsnak, átláthatónak és kiszámíthatónak kell lennie, de az eljárás nem ilyen, jogi szabályozás nélkül teljesen átláthatatlan a folyamat.

Az állam 2018 júniusában visszamenőlegesen felfüggesztette a név- és nemváltoztatási kérelmeket, és még hivatalos válasz sincs arra, mi várható az ügyben. A kérelmek elbírálása áll, a kérelmezők várnak, ezért az egyesület a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. 8 ember kérelmét már elküldték, összesen 30 kérelmező ügyét továbbítják.

A nyári felfüggesztést az Emmi azzal magyarázta, hogy az EU-ban 2018. május 25-én életbe lépett a GDPR, ami a személyes adatok kezelését és védelmét szabályozza, és a kérelemhez szükséges szakvélemények olyan adatokat tartalmaznak – például az egészségügyi állapotról –, amiket az elbírálási folyamatban résztvevők nem jogosultak megismerni. Az Emmi így egyelőre nem ad ki engedélyt. (168 Óra)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt