Emberkereskedelem elleni kampányt indítanak az Egy nő fogságban alkotói

Április 18-tól vetítik a hazai mozik Tuza-Ritter Bernadett közel 30 díjat nyert dokumentumfilmjét, az Egy nő fogságbant. A film alkotói és forgalmazója, az ELF Pictures közös kampányt indít az áldozatok segítése érdekében.

Az Egy nő fogságban tavaly január óta a világ filmfesztiváljait járja. Több mint 80 hazai és nemzetközi filmes mustrára kapott meghívást, megjárta a Sundance Filmfesztivált, Európai Filmdíjra jelölték, és közel 30 díjat nyert el eddig - köztük a magyar és a nemzetközi filmkritikusok Fipresci-díját. A felkavaró alkotás az 52 éves, rabszolgaként tartott Maris történetét követi, aki tíz év után megpróbál kitörni a fizikai és lelki elnyomásból, és úgy dönt, megszökik. A filmről tavaly mi is részletesen írtunk.

A modernkori rabszolgaság jelensége nem egyedi és elszigetelt: a Global Slavery Index (GSI) jelentése szerint ma Magyarországon legalább 36 ezer ember él rabszolgasorban. A hazai szakemberek szerint ez a szám jóval nagyobb lehet a gyakorlatban: egy tízezer fős magyar településen 50-100 rabszolgával is találkoznak. 

A film alkotói és forgalmazója közös kampánnyal szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy áldozatok a közvetlen közelünkben is élhetnek, de segítség nélkül nem tudnak kilépni kizsákmányolt helyzetükből.

„Filmemmel szeretném a néző figyelmét felhívni arra, hogy a társadalom perifériáján élő emberek sorsát erősen befolyásolja, hogy tudomást veszünk-e róluk, vagy sem” - mondta Tuza-Ritter Bernadett rendező.

Fotó: awomancaptured.com