A rendőrök telefonon üzenték meg a tévészékházban lévő országgyűlési képviselőknek: „Nem fog rendőri intézkedés történni ebben az ügyben”

POLITIKA
2019 április 03., 15:25
comments 328

Elég pontosan mutatja meg a magyar jogállam működését az a hangfelvétel, amin Hadházy Ákos és Szél Bernadett beszélget a BRFK központ ügyeletesével, miközben Hadházyék az MTVA épületébe próbálnak bejutni.

Hadházy és Szél január 14-ről január 15-re virradó éjszaka a közmédia székházának előterében éjszakáztak, miután az MTVA egy illetékesével szerettek volna beszélni. Erre végül 15-én reggel kerül sor, amikor Dobos Menyhért a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta az ellenzékieknek, hogy a közmédia abszolút pártatlanul és kiegyensúlyozottan működik és működött az elmúlt években.

A január 14-én kora délutántól tartó akció során Hadházy és Szél is többször hívták a rendőrséget, hogy az MTVA biztonsági őrei akadályozzák őket munkájuk elvégzésében, nem tudják gyakorolni miattuk jogaikat, például hogy országgyűlési képviselőként szabadon beléphetnek a közintézményekbe, és nem engedik ki őket a mosdóba sem.

A rendőrök a telefonban végig azt ismételgetik, hogy ha Hadházyék elégedetlenek valamivel, akkor jöjjenek ki a székházból, és tegyenek feljelentést a Teve utcában vagy más rendőrkapitányságon. Különösen tanulságos Hadházy, Szél és a BRFK ügyeletesének utolsó telefonbeszélgetése:

Hadházy Ákos: (...) egy közintézménybe az országgyűlési képviselőknek a törvény alapján joga van belépni, a képviselői igazolványuk felmutatásával, és ott joga van információt kérni. Ezt akadályozzák ebben a közintézményben.

Rendőr: Jelenleg rendőrileg ez nem kikényszeríthető, tehát nincs intézkedésre okot adó körülmény a rendőrség részéről ebben az ügyben jelenleg nincsen.

Hadházy: Mit ért az alatt, hogy nem kikényszeríthető?

Rendőr: Mi nem kényszeríthetjük ki, mint rendőrhatóság, hogy önt beengedjék oda.

(...)

Hadházy: Akkor hogyha én mozdonyvezető lennék, és elém állnának, és akadályoznák a mozdonyvezetőt a munkájának az elvégzésében, vagy bezárnák a mozdony ajtaját, és nem engednék be a mozdonyvezetőt, akkor a rendőrség kijönne és megpróbálna intézkedni?

Rendőr: Nem, akkor köteles lenne a rendőrség intézkedni, hiszen akkor megvalósul a törvénysértés, bűncselekmény vagy szabálysértés.

Hadházy: Itt pont ugyanerről van szó.

Rendőr: Nem, itt teljesen más a szituáció.

(...)

Szél Bernadett: Én csak segítséget kértem öntől, mert a rendőrségre számítottunk.

Rendőr: Én a rendőrség álláspontját tudom önnek közölni, tehát rendőrségileg jelenleg beavatkozásra okot adó körülmény nem áll fenn, tehát nem fog rendőri intézkedés történni ebben az ügyben.

A rendőrség hivatalos álláspontja szerint egyébként azért sem kell az országgyűlési képviselők belépési jogait biztosítaniuk, mert Pintér Sándor belügyminiszter egy Kocsis-Cake Olivio ellenzéki képviselőnek egy parlamenti kérdésre adott válaszban (pont Hadházyék akciójának másnapján) azt írta, hogy nem kell.

Hadházy egyébként egy mai facebookos posztjában azt fejtegeti, hogy míg

a rendőrség szerint nekik nem feladatuk biztosítani, hogy az országgyűlési képviselők bejuthassanak a közintézményekbe, addig a végrehajtók belépését a rendőrök minden további nélkül biztosítják magánépületekbe, hogy azokból a végrehajtók ki tudjanak lakoltatni embereket.

Szél Bernadett a 444-nek azt mondta: abszurd, hogy a panaszuk elutasításában a rendőrség arra hivatkozik, hogy ők amúgy sem foglalkozhatnak országgyűlési képviselők sérelme elkövetett bűncselekményekkel, mert az a Központi Nyomozó Főügyészség feladata, és ők vizsgálat nélkül továbbítanak is nekik minden ilyen ügyet, miközben a Központi Nyomozó Főügyészségen meg pont azzal érvelnek, hogy az ellenzékiek az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el, így nem kellett biztosítani az országgyűlési képviselőknek egyébként kijáró jogokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.