Kövér László körbeudvarolta Matteo Salvinit Rómában

2019 április 3., szerda 16:59
261

Az, hogy ki milyen oldalra kerül a májusi európai parlamenti (EP) választások után, attól függ, ki milyen álláspontot képvisel Európa jövőjét illetően - nyilatkozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán Rómában a közmédiának.

A házelnök mások mellett Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, a Liga vezetőjével tárgyalt. Épp kedden volt szó arról a német médiában, hogy hamarosan megalakulhat a jobboldali populista erők pártszövetsége, amit Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője még márciusban jelentett be. Ebbe a Liga összes szövetségesét várják, köztük a Fideszt is. A Fidesz azonban jelenleg még az Európai Néppárt tagja, igaz, fel van függesztve.

Kövér a szerdai találkozó után azt mondta, az egyik kérdés, amely összeköti őket Salviniékkal, aza tömeges illegális migráció megítélése és Európa jövőjének megítélése abból a szempontból, hogy azt a családok támogatására vagy a bevándoroltatásra, a népességcserére akarják bízni.

Ebben a tekintetben jelentős a nézetazonosság a két politikai erő között - emelte ki Kövér László.

Kövér elmondta: gratulált a belügyminiszternek az elmúlt hetek, napok választási sikereihez. Gratulált továbbá ahhoz a teljesítményhez is, amellyel az illegális migrációt sikerült megállítaniuk Olaszország partjainál. Magyarország bebizonyította - tette hozzá -, hogy szárazföldön meg lehet állítani az illegális migrációt. Olaszország pedig bebizonyította - bár sokan nem tartották lehetségesnek -, hogy azt a tengeren is meg lehet állítani.

Kövér László és Matteo Salvini Rómában Fotó: Az Országgyûlés Sajtóirodája/MTI/MTVA

A házelnök ugyanakkor hangsúlyozta: a Fidesz az Európai Néppártban (EPP) képzeli el a jövőjét. Matteo Salviniék pedig - akik jelenleg a Nemzetek és Szabadság Európája képviselőcsoportban foglalnak helyet - egy új szövetséget próbálnak építeni. Kövér László a közmédiának azt mondta: álláspontjuk ott találkozik, hogy az EPP-nek nyitottnak kell lennie a tőlük jobbra lévő politikai erők felé is, nem csak balra. Ezzel részben az EPP-t is felértékelik, részben alternatívákat is nyithatnak a választók előtt, hogy milyen Európát is akarnak valójában.

Kövér László szerint Matteo Salviniék szeretnék, ha a partnerek és szövetségesek maradnának. Nem vetették fel, hogy a Fidesznek el kellene hagynia a néppártot, és a Fidesz ezt nem is tervezi. Salvini és pártja nyilvánvalóan el fogja dönteni, hogy a választások után adott esetben egy megújuló, vagy magát újrafogalmazó EPP-be kíván belépni, vagy egy új szövetséget építenek az Európai Parlamentben.

Kövér megemlítette, hogy Matteo Salvini a tervek szerint április végén, május elején Magyarországon tesz látogatást Pintér Sándor belügyminiszter meghívására.

A magyar delegáció amúgy Maria Elisabetta Alberta Casellatinak, a jobbközép Hajrá Olaszország politikusának , a szenátus elnökének meghívására látogatott Rómába. Magyar házelnök utoljára 2006-ban járt Olaszországban. Olasz házelnök még régebben, 2001-ben látogatott Magyarországra - közölte Kövér László, hozzátéve: ehhez képest a két parlament közötti kapcsolat szorosabb. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt