Fodor Gáborék nem indulnak az EP-választáson, mert csak kárba mennének a rájuk leadott szavazatok

POLITIKA
2019 április 05., 11:56
comments 173

Fodor Gábor eddig az egyik legnagyobb virtuóza volt annak, hogyan csempéssze fel mindenféle közös listára az 1 százalék közelébe sem mért pártját, de most mintha megtört volna varázslat. A Magyar Liberális Párt (a.k.a. Liberálisok) pénteken közleményben tudatta a magyar választókkal, hogy 

NEM indulnak az EP-választáson.A párt 5 napja még összefogásra szólította fel az ellenzéket, de erre nem reagált senki. A Liberálisok most ezt úgy értékelik, hogy „az ellenzéki pártok saját érdekeiket helyezték az ország érdekei elé, és ennek súlyos ára lehet. Könnyen előfordulhat, hogy három-négy kisebb demokrata ellenzéki pártnak sem sikerül majd legalább 5 százalékot szereznie az EP-választáson. Emiatt akár közel 20 százaléknyi Európa-párti szavazat, és ennek megfelelő számú mandátum is elveszhet”.

link Forrás

Az erről kiadott közleményben legalább azt elismerik, hogy a Magyar Liberális Párt a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok alapján valószínűleg nem tudná elérni az 5 százalékos küszöböt, így nem is küldhetne képviselőt az Európai Parlamentbe. Végül arra jutottak, hogy nem indulnak a választáson. „Nem akarjuk, hogy a ránk adott szavazatok elvesszenek és a Fidesz szereplését erősítsék” - indokolják a drámai lépést.

Megérte nem indulni

A 2018-as választásuk után derült ki, hogy Molnár Gyula az MSZP akkori elnöke és Karácsony Gergely a Párbeszéd részéről titokban megállapodtak Fodor Gáborral, hogy Liberálisok hivatalosan nem indul hivatalosan, mert akkor 15 százalékra emelkedett volna a bejutási küszöb, cserébe az MSZP és a Párbeszéd költségvetési támogatásából 60 millió fizetnek nekik. A botrány akkor robbant, amikor ezt nem akarták kifizetni. A Liberálisok elnöke akkor úgy látta, ők tettek szívességet, hogy lemondtak az önálló szereplésről.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.