Másfél évre kitiltották Ukrajnából az RMDSZ elnökét

2019 április 6., szombat 10:04
75

Másfél évre kitiltották Ukrajnából Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét. A hírt Kelemen Hunor közölte egy közösségi oldalán, miután szombaton nem engedték be az országba. 

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke  Fotó: Biró István

Az RMDSZ elnöke Ungvárra akart eljutni a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) megalapításának harmincadik évfordulójára, de az ukrán határon egy órás várakozás és ellenőrzés után közölték vele, hogy nem léphet be Ukrajnába. Magyarázatot nem adtak a belépése megtagadására. 

Az MTI-nek telefonon azt mondta, hogy román diplomata útlevéllel a Záhony - Csap határátkelőn szeretett volna belépni Ukrajnába, azonban azt közölték vele, hogy a két társa folytathatja az utat, neki azonban vissza kell fordulnia. „Egy ukrán nyelvű jegyzőkönyvet tettek elém, és bepecsételték az útlevelembe, hogy 2020 október 13-ig nem mehetek be Ukrajnába” - magyarázta.

Kelemen Hunor azonnal tájékoztatta Románia külügyminiszterét a történtekről, hétfőn pedig panasszal fordul a bukaresti ukrán nagykövetséghez, és magyarázatot kér a történtekre.