Netanjahu a ciszjordániai telepek annektálásával kampányol

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szombaton azt ígérte, hogy ha az előrehozott választások után is folytathatja a kormányzást, akkor annektálni fogja a ciszjordániai zsidó telepeket.

Három nappal a szavazás előtt a 12-es csatornának adott interjúban arról kérdezték, hogy Kelet-Jeruzsálemhez és a Golán-fennsíkhoz hasonlóan miért nem terjesztette ki Izrael szuverenitását nemzetközi elismerés nélkül a nagyobb ciszjordániai zsidó telepekre.

„Ki mondta, hogy nem tesszük meg? Folyamatban van, és szó van róla. Ha azt kérdezi, hogy megtesszük-e a következő lépést, akkor a válaszom igen. Ki fogom terjeszteni Izrael szuverenitását, és nem fogok különbséget tenni a tömbben lévő és az elszigetelt telepek között”

– mondta Netanjahu.

Benjamin Netanjahu sajtótájékoztatója a Tel-Aviv melletti Ramat Ganban 2019. február 21-én.Fotó: Menahem Kahana/AFP

A Reuters értékelése szerint Netanjahu a kisebb, szélsőjobboldali pártokkal verseng a szavazatokért, és azoknak a szavazóknak igyekszik kedvezni, akik ellenzik, hogy Izrael területeket adjon át a palesztinoknak. De a ciszjordániai telepek annektálása visszavetheti a békefolyamatot, és feldühítheti az arab országokat.

Izrael Ciszjordániát (a Golánnal, a Gázai-övezettel és Kelet-Jeruzsálemmel együtt) az 1967-es, ún. 6 napos háborúban foglalta el, és a nemzetközi jog értelmében ezek hivatalosan azóta sem részei Izrael államnak, hanem megszállt területek.

„A tényeket semmilyen intézkedés vagy nyilatkozat nem másítja meg. A telepek illegálisak, és el lesznek távolítva” – reagált a hírre Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője.

A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai-övezet területén tervezik létrehozni a leendő államukat. Ciszjordániában kb. 400 ezer zsidó telepes él, de a telepek létrehozása a nemzetközi jog, a genfi egyezmény alapján nem jogszerű, ezért nemzetközi megítélésük is vitatott. (MTI)