Kiderült, hogy Németh Szilárd nem volt országos bajnok birkózó

sport
2019 április 07., 12:37
comments 396

Németh Szilárdnak nincs karfiolfüle. A birkózóknak van. Legalábbis azoknak, akik elég sokat birkóznak, mert vagy edzésen vagy versenyen szinte biztosan eltörik a porc a fülkagylójukban. Messziről ki lehet szúrni. 

photo_camera Bácsi Péter világbajnok, a fülében eltörtek a porcok.  Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Németh Szilárd a birkózószövetség elnöke (is), és fülét közvetlen közelről is meg lehetett vizsgálni pénteken, a budapesti birkózóvébéről festett képekből nyílt kiállítás megnyitóján. Kijelenthetjük: Németh Szilárd fülporcai teljesen épek. 

photo_camera Németh Szilárd füle Fotó: botost/444.hu

Németh Szilárd birkózómúltjáról keveset tudni. Amikor 2015-ben pályázott a birkózószövetség elnöki posztjára, a szavazást megelőző bemutatásban nem is hangzott el, hogy birkózott volna valaha. Ellenfele és elődje Hegedűs Csaba olimpiai bajnok volt, aki ekkor már 23 éve vezetette a szövetséget. A jelölőbizottság elnöke így mutatta be kettőjüket:

A birkózószövetség 2015 januári, elnökválasztó közgyűlésének jegyzőkönyvéből
photo_camera A birkózószövetség 2015 januári, elnökválasztó közgyűlésének jegyzőkönyvéből. Fotó: Magyar Birkózó Szövetség

Amikor ezután a személyes bemutatkozásra is lehetőséget kapott az elnökválasztó közgyűlésen, Németh Szilárd gyorsan azzal kezdte, hogy felidézte a felvezetőben kihagyott sportolói múltját:

A birkózószövetség 2015 januári, elnökválasztó közgyűlésének jegyzőkönyvéből
photo_camera Fotó: Magyar Birkózó Szövetség

Erre később még egyszer visszatért az elnökválasztási kampánybeszédében, amikor elmesélte, hogy pont a vetélytársa, az 1972-ben olimpiát nyerő Hegedűs Csaba, a Tuskirály miatt kezdett el birkózni. 

„Én 1972-ben kezdett el birkózni, pont az olimpia okán. Apám bunyózott, és megkérdezte, hogy a ring vagy a szőnyeg. Nekem nagyon tetszett, ami a szőnyegen zajlott, amit a Tuskirály művelt, ezért én elindultam birkózni. Én nem kerültem be az élvonalba, de azt hiszem, hogy az a 10-12 év, amit a szőnyegen töltöttem, az erőt bátorságot, tartást, kitartást, sportszerűséget adott.” 

Németh azt mondta, hogy ugyan csak utánpótlás korosztályban versenyzett, de később is figyelemmel követte a sportág eseményeit, és nem csupán az eredményeket, hanem a szövetség tevékenységét is. 

A Németh Szilárd után felszólaló Hegedűs Csaba finoman vissza is szólt: „Nekem nem kell időt pazarolnom arra, hogy elmondjam, mikor léptem be a birkózóterembe, de azt sem kell elmondanom, hogy az elmúlt közel 60 évben mit tettem, milyen eredményesen végeztem a munkámat.”

Nem mintha számított volna a sportmúlt, az elnökválasztást simán elvesztette az olimpiai bajnok Hegedűs a nagypolitika támogatását élvező Németh Szilárddal szemben 2015 január végén.   

Németh Szilárd 1964-ben született, ezek szerint 8 évesen kezdett el birkózni. Sokáig ennél többet nem lehetett tudni a sportmúltjáról. Mígnem Stumpf András interjút készített vele még a Mandinernek 2017 márciusban. Stumpf az interjú elején megjegyezi, hogy a nagy birkózók füle általában el van törve, de Némethé nincs,

Stumpf: „Ezek szerint nem vitte túl sokra a sportágban.”

Németh: „Magyar bajnok voltam és Budapest-bajnok, igaz, nem felnőtt: utánpótlás. Jól látható törés is azért nincs, mert viszonylag korán abbahagytam.”

Aztán kiderül még az interjúból, hogy elsőre nem tudja, mi a snüssz, ami pedig óriási divat volt a birkózók körében. Ebben az interjúban végre volt egy konkrétum. Hiába csak utánpótlás, azért az országos bajnokokról már legalább rövidhírek megjelennek. A Nemzeti Sport archívumát átnézve nem találtunk Németh Szilárd nevű országos serdülő birkózóbajnokot Csepelről.

Pénteken jött el végre az idő, hogy a budapesti világbajnokságról készült festménykiállítás megnyitóján Németh Szilárdot a birkózószövetség elnökeként kérdezhessük birkózásról. A saját eredményeiről. 

link Forrás

Két évvel a fülével indított interjú után derült ki, hogy Németh nem is volt országos bajnok. Szerinte „félreírták”. Ami meglepő, mert Magyarországon az az interjúkészítési szokás, hogy a leírt szöveget megjelenés előtt átküldik egyeztetésre az interjúalanynak, jó esetben csak azért, maradt-e benne tévedés. Itt ráadásul nem az újságíró mondta, hogy Németh országos bajnok volt, hanem a szövetség elnöke. Megkérdeztem az interjút készítő Stumpf Andrást, hogy ezt az interjút látta-e Németh Szilárd a megjelenés előtt. Stumpf azt válaszolta, hogy igen, és nem jelezte, hogy ez a rész félre lett volna írva. Azóta sem. 

Németh szerint azért budapesti bajnok volt, bár arra pontosan nem emlékezett, hogy 1976-ban, 77-ben vagy 78-ban. Átfutottam a Nemzeti Sportokat, ha nem is egyesével, de keresőszavakkal, nem adott ki ilyen eredményt. Lehet, felületes voltam, vagy a Nemzeti Sport a budapesti bajnokokat már nem írta meg, bár találtam junior és serdülő eredményeket, budapesti bajnokságokról is.  

Németh végül azt mondta, hogy azért nem lett élsportoló, mert inkább elkezdett bulizni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.