Ruandában 100 napos gyász kezdődött

2019 április 7., vasárnap 8:24
108

Vasárnap 100 napos gyászidőszak kezdődik Ruandában, az afrikai állam ezzel emlékezik az 1994-ben ilyenkor kezdődő népirtásra, amiben több mint 800 ezer ruandait irtottak ki. Paul Kagame elnök a 25 éves évforduló megemlékezéseit a fővárosban nyitotta meg a Kigali Genocídium Emlékhelyen, ahol egyes becslések szerint 250 ezer áldozat lehet eltemetve a világ egyik legnagyobb tömegsírjában.

A népirtás 1994. április 7-én kezdődött, egy nappal azután, hogy merénylet áldozata lett a hutu etnikumhoz tartozó Juvenal Habyarimana elnök. A két legszélsőségesebb hutu milícia, az Interahamwe és a Impuzamugambi tuszik és mérsékelt hutuk mészárlásába kezdett, 100 nap alatt több százezer emberrel végeztek.

A népirtásnak az vetett véget, hogy az akkor 36 éves Kagame a Tuszi Hazafias Front élén bevonult a ruandai fővárosba. Az elnök hatalma azóta is töretlen. (Yahoo News)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt