Az 1989-es román forradalom utáni eseményekért emeltek vádat az ország volt elnöke, és több volt állami vezető ellen

Történelem
2019 április 08., 13:42
comments 23

A nyomozás megszakításokkal 30 éve tart, és most jutott el a vádemelésig az ügy. Lényegében arról van szó, hogy a román állam több volt vezetőjét, köztük Ion Iliescut, aki az ország elnöke volt 1989 és 1996 majd 2000 és 2004 között, azzal vádolják, hogy a Nicolae Ceausescu uralmát megdöntő forradalom után szándékosan tömegpánikot keltettek, hogy magukhoz ragadhassák a hatalmat.

photo_camera Fotó: DANIEL MIHAILESCU

A vádirat szerint a Ceausescu bukása utáni zavaros időszaknak 862 halálos áldozata és 2150 sebesültje volt, több mint amennyi a haldokló kommunista rezsim végnapjainak. Az ügyben indult első nyomozást 2009-ben zárták le vádemelés nélkül, majd 2016-ban újranyitották. Iliescut most 89 éves, a vádlottak között van még a volt miniszterelnök-helyettes Gelu Voican Voiculescu (78) és a légierő volt vezérkari főnöke Iosif Rus (83). (BalkanInsight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.