Átkutatták a Belsat független fehérorosz tévé minszki irodáit

A fehérorosz rendőrség átkutatta a Lengyelországból fehérorosz nyelven sugárzó Belsat (Bielsat) független televízió minszki irodáját, egy bűnügyi vizsgálat részeként. A kényszerintézkedés csak a legutóbbi esete a fehérorosz hatóságok független médiával szembeni fellépésének.

A nyomozó hatóságok közlése szerint a Belsat irodájának átvizsgálása egy rágalmazási üggyel függ össze: a Belsat korrupcióval gyanúsított személyek őrizetbe vételéről számolt be egy utólag tévesnek bizonyult híradásában.

A Belsat közölte, hogy a rendőrség lefoglalta a számítógépeit. Szerintük a minszki vezetés így próbál szájkosarat tenni a független véleményeket hangoztatókra a jövő évi elnökválasztás előtt.

A Belsat tévécsatornát a lengyel külügyminisztérium hozzájárulásával, a fehéroroszországi demokratikus ellenzék kérésére hozták létre 2007-ben. A műholdas közvetítéssel üzemelő, napi 19 órán át főleg híreket sugárzó tévét a lengyel közszolgálati televízió működteti.

Aljakszandr Lukasenka a fiával a győzelem napjának ünnepén, 2011-benFotó: Nikolai Petrov / AFP

Aljakszandr Lukasenka elnök 25 éve kemény kézzel irányítja a 10 milliós lakosságú országot, fellép a szabad sajtóval és a másként gondolkodókkal szemben, miközben szovjet típusú ellenőrzést gyakorol az ország gazdasága felett. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.