Átkutatták a Belsat független fehérorosz tévé minszki irodáit

A fehérorosz rendőrség átkutatta a Lengyelországból fehérorosz nyelven sugárzó Belsat (Bielsat) független televízió minszki irodáját, egy bűnügyi vizsgálat részeként. A kényszerintézkedés csak a legutóbbi esete a fehérorosz hatóságok független médiával szembeni fellépésének.

A nyomozó hatóságok közlése szerint a Belsat irodájának átvizsgálása egy rágalmazási üggyel függ össze: a Belsat korrupcióval gyanúsított személyek őrizetbe vételéről számolt be egy utólag tévesnek bizonyult híradásában.

A Belsat közölte, hogy a rendőrség lefoglalta a számítógépeit. Szerintük a minszki vezetés így próbál szájkosarat tenni a független véleményeket hangoztatókra a jövő évi elnökválasztás előtt.

A Belsat tévécsatornát a lengyel külügyminisztérium hozzájárulásával, a fehéroroszországi demokratikus ellenzék kérésére hozták létre 2007-ben. A műholdas közvetítéssel üzemelő, napi 19 órán át főleg híreket sugárzó tévét a lengyel közszolgálati televízió működteti.

Aljakszandr Lukasenka a fiával a győzelem napjának ünnepén, 2011-benFotó: Nikolai Petrov/AFP

Aljakszandr Lukasenka elnök 25 éve kemény kézzel irányítja a 10 milliós lakosságú országot, fellép a szabad sajtóval és a másként gondolkodókkal szemben, miközben szovjet típusú ellenőrzést gyakorol az ország gazdasága felett. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.