Átkutatták a Belsat független fehérorosz tévé minszki irodáit

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A fehérorosz rendőrség átkutatta a Lengyelországból fehérorosz nyelven sugárzó Belsat (Bielsat) független televízió minszki irodáját, egy bűnügyi vizsgálat részeként. A kényszerintézkedés csak a legutóbbi esete a fehérorosz hatóságok független médiával szembeni fellépésének.

A nyomozó hatóságok közlése szerint a Belsat irodájának átvizsgálása egy rágalmazási üggyel függ össze: a Belsat korrupcióval gyanúsított személyek őrizetbe vételéről számolt be egy utólag tévesnek bizonyult híradásában.

A Belsat közölte, hogy a rendőrség lefoglalta a számítógépeit. Szerintük a minszki vezetés így próbál szájkosarat tenni a független véleményeket hangoztatókra a jövő évi elnökválasztás előtt.

A Belsat tévécsatornát a lengyel külügyminisztérium hozzájárulásával, a fehéroroszországi demokratikus ellenzék kérésére hozták létre 2007-ben. A műholdas közvetítéssel üzemelő, napi 19 órán át főleg híreket sugárzó tévét a lengyel közszolgálati televízió működteti.

Aljakszandr Lukasenka a fiával a győzelem napjának ünnepén, 2011-benFotó: Nikolai Petrov / AFP

Aljakszandr Lukasenka elnök 25 éve kemény kézzel irányítja a 10 milliós lakosságú országot, fellép a szabad sajtóval és a másként gondolkodókkal szemben, miközben szovjet típusú ellenőrzést gyakorol az ország gazdasága felett. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.