Átkutatták a Belsat független fehérorosz tévé minszki irodáit

külföld
2019 április 09., 19:03
comments 38

A fehérorosz rendőrség átkutatta a Lengyelországból fehérorosz nyelven sugárzó Belsat (Bielsat) független televízió minszki irodáját, egy bűnügyi vizsgálat részeként. A kényszerintézkedés csak a legutóbbi esete a fehérorosz hatóságok független médiával szembeni fellépésének.

A nyomozó hatóságok közlése szerint a Belsat irodájának átvizsgálása egy rágalmazási üggyel függ össze: a Belsat korrupcióval gyanúsított személyek őrizetbe vételéről számolt be egy utólag tévesnek bizonyult híradásában.

A Belsat közölte, hogy a rendőrség lefoglalta a számítógépeit. Szerintük a minszki vezetés így próbál szájkosarat tenni a független véleményeket hangoztatókra a jövő évi elnökválasztás előtt.

A Belsat tévécsatornát a lengyel külügyminisztérium hozzájárulásával, a fehéroroszországi demokratikus ellenzék kérésére hozták létre 2007-ben. A műholdas közvetítéssel üzemelő, napi 19 órán át főleg híreket sugárzó tévét a lengyel közszolgálati televízió működteti.

Aljakszandr Lukasenka a fiával a győzelem napjának ünnepén, 2011-ben
photo_camera Aljakszandr Lukasenka a fiával a győzelem napjának ünnepén, 2011-ben Fotó: Nikolai Petrov/AFP

Aljakszandr Lukasenka elnök 25 éve kemény kézzel irányítja a 10 milliós lakosságú országot, fellép a szabad sajtóval és a másként gondolkodókkal szemben, miközben szovjet típusú ellenőrzést gyakorol az ország gazdasága felett. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.