Az EU bizonyos feltételek mellett további halasztást adhat a brexitre

Rhymes that keep their secrets / Will unfold behind the clouds / And there upon a rainbow / Is the answer to a never ending story…

Bizonyos feltételek mellett az EU készen áll további halasztást biztosítani az Egyesült Királyságnak a brexit határidejére – közölték brüsszeli diplomáciai források.

A szerdai rendkívüli brexitügyi EU-csúcstalálkozó zárónyilatkozatának tervezete szerint a hosszabbítás feltétele, hogy a szigetország részt vegyen a május végi EP-választásokon, ha a londoni parlament addig sem hagyja jóvá a kiválás feltételeit rögzítő szerződést.

De ha ez nem sikerül, és a választásokon sem vesz részt az Egyesült Királyság, akkor június 1-én automatikusan megszűnne a brit EU-tagság. Sikeres kölcsönös ratifikáció esetén viszont azonnal megtörténhetne a kilépés, a megszabott, de egyelőre nem tisztázott határidő előtt – ismertették a névtelenséget kérő tisztségviselők a bennmaradó tagállamok képviselőinek előkészítő ülésén elfogadott dokumentumot.

Emellett Londonnak vállalnia kellene, hogy ebben az időszakban tartózkodik minden olyan lépéstől, ami ártana az EU érdekeinek.

Diplomaták szerint a 12 hónapos rugalmas halasztásról, amit Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke javasolt, nem lesz egyetértés az EU-ban, mivel több tagállam (például Franciaország) ezt túl hosszúnak tartja. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.