Az Opus Global Nyrt. 2018-ban 24,8 milliárd forint konszolidált adózott eredményt ért el

gazdaság
2019 április 09., 19:15
comments 151

Az Opus Global Nyrt. 2018-ban 54,1 milliárd forintos működési bevétel mellett 24,8 milliárd forint adózott eredményt ért el a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett IFRS szerinti konszolidált éves jelentés szerint. A működési bevétel 17 százalékkal, a profit 320 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A csoport anyavállalatra jutó felosztható eredménye 25,5 milliárd forint.

Az Opus közölte: a társaság konszolidált saját tőkéje (a lezárt tőkeemelés-sorozatnak köszönhetően) alig egy év alatt 14,9 milliárd forintról több mint 280 milliárd forintra, a konszolidált mérlegfőösszeg pedig az egy évvel korábbi 48,071 milliárd forintról 2018. december végére 576,7 milliárd forintra nőtt.

Az Opus a jelentős árbevétel és profit ellenére negatív üzemi eredményt (EBIT), valamint kamatok, adózás és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) mutatott ki, de a cég szerint nem fest valós képet a tényleges eredménytermelő képességről.

A novemberben értékesített médiaportfólió által generált árbevétel és EBITDA ugyanis már nem szerepelhet az Opus konszolidált eredménybeszámolójában, a tőkeemelés során apportált, illetve megvásárolt, jelentős jövedelemtermelő képességű társaságok (Mátrai Erőmű, a Mészáros Építőipari Holding leányvállalatai) pedig csak az akvizíciók lezárása utáni, decemberi teljesítményükkel járultak hozzá a csoport konszolidált eredményéhez.

Ha az újonnan apportált vagyonelemek már 2018 januárjával az Opus tulajdonában működnek, a proforma kalkuláció alapján a vállalatcsoport 191,7 milliárd forint működési árbevétel mellett 11,8 milliárd forint EBITDA-val zárta volna a 2018-as gazdasági évet – közölték.

A társaság igazgatósága szerint az Opus Global az elmúlt évben megvalósult apportoknak is köszönhetően stabil pénzügyi és piaci helyzetben működik, a vállalatcsoport kiváló növekedési kilátásokkal vághat neki a 2019-es évnek.

Az ipari termelés, a mezőgazdaság és élelmiszeripar, az energetika és a vagyonkezelés szegmensében működő Opus Global becsült kapitalizációja a Konzum Nyrt. június 30-i beolvadásával (a jelenlegi árfolyamon és a jelenlegi piaci viszonyokkal számolva) elérheti a 350-400 milliárd forintot. Közben IFRS szerinti konszolidált saját tőkéje meghaladhatja a 320 milliárd forintot is, 2019-re tervezett EBITDA-ja pedig a 30 milliárd forintot – közölte a társaság.

Az Opus Global 25 forint névértékű részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a keddi kereskedést 449,2 forinton, az előző záróárnál 4,22 százalékkal (19,8 forinttal) alacsonyabban zárták, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 810 forint, a legalacsonyabb 395 forint volt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.