Tömegesen mondanak fel a közigazgatásban, de a kormány szerint ez nem baj

A múlt hónapban összesen 2500 dolgozó kérte a felmentését a központi és a területi közigazgatásban a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint, de a kormányban azt mondják, ez nem veszélyezteti a munkavégzést. Az Index viszont úgy értesült, hogy a felmondások miatt elsősorban a megyei és járási, kerületi kormányhivatalokban májusra kaotikus helyzet alakulhat ki. A közigazgatásban dolgozóknak a március elején hatályba lépett jogszabályok miatt lett elegük, ezek voltak azok a szabályok, amik előírták például, hogy a félórás ebédidő többé nem számít bele a munkanapba, így ennyivel tovább benn kell maradni a hivatalban. A törvénymódosítás az alapszabadságot is 5 nappal csökkentette.

A cafetériajuttatások is eltűntek, emiatt sokan úgy kénytelenek többet dolgozni, hogy konkrétan csökkent is a fizetésük.

A munkáltató március 15-ig tájékoztatta személyre szólóan a dolgozókat a rájuk vonatkozó változásokról, aki ezt nem fogadta el, és öt napon belül jelez, azt a munkaadó köteles felmenteni és a ledolgozott évei után végkielégítést fizetnie.

Akik kérték a felmentésüket, azok vannak 2500-an.

„A felmentésüket kérők száma a megyénken belül döbbenetes mértékeket ölt. Többen úgy is a távozás mellett döntöttek, hogy egyelőre nincs kilátásban új munkalehetőség. A további tömeges létszámcsökkenés több szervezeti egység működését megbéníthatja, melyeknek eddigi működése is problémás volt. A jogviszony-átalakulás okán felmentésüket kérő kollégák két hónapos felmentési idejükből egy hónap elengedésre kerül, az időarányosan kiveendő szabadságok miatt pedig nagyjából két-három hét múlva rengeteg szék fog kiürülni, feladatkörök maradnak ellátatlanul” - mondta az Indexnek egy névtelen forrás. (Index)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.