Ülésezik az Észak-koreai Kommunista Párt Központi Bizottsága

külföld
2019 április 10., 03:04
comments 60

„Feszült helyzetben” ül össze az Észak-koreai Kommunista Párt Központi Bizottsága, legalább is ilyen címekkel számol be az eseményről az észak-koreai állami média. Az ülésen várhatóan azt vitatják meg a párt vezetői, mit tegyen az ország most, hogy Donald Trump és Kim Dzsongon februári találkozója Vietnamban eredménytelenül ért véget, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a két vezető nem tud megállapodásra jutni az észak-koreai atomprogram leállítását illetően.

Kim Dzsongun tavaly új politikai irányvonalat hirdetett, melynek alapja az észak-koreaiak életszínvonalának emelése és a gazdaságfejlesztés lenne, ehhez pedig fontos hozzávaló lett volna külfölddel enyhülő diplomáciai viszony, hogy esetleg némi tőke áramolhasson az országba, és élénküljenek az ország kereskedelmi kapcsolatai. Fontos lett volna az is, hogy az Észak-Koreát sújtó embargók legalább egy részét sikerüljön feloldani.

A februári találkozó eredménytelensége után azonban ezekre mind kevesebb esély látszik, de dél-koreai elemzők szerint így sem valószínű, hogy Kim változtatna a tavaly meghatározott irányvonalon: továbbra is a gazdaságfejlesztés marad a párt legfontosabb feladata, csak valószínűleg kisebb léptékű életszínvonal-emelő intézkedéseket tudnak majd csak bejelenteni. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.