A Facebook a kormányzati médiakonglomerátum miatt minősíthette megbízhatatlannak az egész magyar sajtót

POLITIKA
2019 április 11., 05:46
comments 326

A hirdetett tartalmak előzetes moderációjával készül megakadályozni a Facebook, hogy az EP-választások előtt a 2016-os amerikai választásokhoz hasonlóan bárki álhírekkel próbálja befolyásolni a választókat. A cég vezetői az olaszországi Perugiában zajló nemzetközi újságírófesztiválon tájékoztatták terveiről a sajtót, írja friss nyomtatott kiadásában a HVG.

Elmondták, hogy az előzetes moderáció alól a minőségi sajtótermékek mentesülhetnek, ezeket egy ún. fehér listára veszik. De az is kiderült, hogy erre a fehér listára egyetlen magyar sajtóterméket se vesznek fel.

Amikor a HVG munkatársa, Gergely Márton az okokról érdeklődött, a Facebook munkatársa egy rövidítéssel felelt: KESMA.

Vagyis a Facebook megbízhatatlannak tartja a kormányzati sajtókonglomerátum lapjait - erre okuk is lehet, a minap az M1 napokig élő közvetítést adott egy kihalt görög mezőről, ahova több tízezres, Európába induló migránskaravánt vizionáltak, az Origo pedig rendszeresen illusztrálja több éves, máshol, más kontextusban készült képekkel migránsellenes hergelő posztjait. Vagyis pont olyan hangulatkeltő, megkérdőjelezhető hitelességű tartalmakat posztolnak, amiket a Facebook visszaszorítani készül.

A HVG szerint ez állhat amögött a kormányközeli körökben már nyíltan tárgyalt ötlet mögött is, hogy Magyarország regulázza meg a Facebookot. Ezért követeli a Facebook "cenzúrája" elleni harcot Bayer Zsolt, aki a Facebooknak hála 71 ezer követőjével oszthatta meg elméletét arról, hogy az ötven halálos áldozatot követelő christchurchi mészárlás "megszervezett, megrendezett titkosszolgálati akció" volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.