Egy nap után lemondott a katonai puccs vezetője Szudánban

2019 április 12., péntek 20:17
47

Négy hónapnyi tüntetéssorozat után csütörtökönmegbukott, és őrizetbe került az éhezéstől és háborútól sújtott, nemzetközileg elszigetelt és gazdaságilag romokban heverő Szudán elnöke, Omar al-Basír. A puccsról és al-Basír személyéről pénteken hosszabban is írtunk

Fotó: AA/Anadolu Agency

Azóta kiderült, hogy a katonai puccs vezetője, Awad Ibn Auf védelmi miniszter is távozik posztjáról. Ezt az állami tévében elmondott beszédében jelentette be. Helyette Abdel Fattah Abdelrahman Burhan altábornagy veszi át a hatalmat. 

Ibn Auf bejelentése azután született meg, hogy a tüntetők a csütörtöki puccs után sem hagyták el az utcákat, azt kifogásolva, hogy a hatalmat átvevő katonai elit túl közel volt Basírhoz. 

Abdelrahman Burhan korábban a szárazföldi erőknél volt vezető pozícióban, és állítólag kifejezetten kedvelt vezető a katonák között. Kinevezése azt a célt szolgálhatta, hogy lehűtse a kedélyeket a rivalizáló katonai frakciók között, miután pénteken már egy második puccs kísérletéről szóló hírek is szárnyra kaptak. (via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt