Kelet-európai nők futtatásával vádolták meg a 'Donyecki Népköztársaság' önjelölt francia nagykövetét

Másfél évvel ezelőtt nagy felhajtás közepette jelentette be Marseille-ben Hubert Fayard, hogy megnyitotta a 'Donyecki Népköztársaság' nagykövetségét Franciaországban. Az oroszok által elfoglalt területen kikiáltott köztársaságot a világ országainak jelentős többsége nem ismeri el, de Fayardot ez nem érdekelte, így ő lett a donyeckiek 'hivatalos' képviselője.

Hubert FayardFotó: BERTRAND LANGLOIS/AFP

A Le Monde cikke szerint a szélsőjobboldali, Moszkvával is jó kapcsolatot ápoló Nemzeti Front egykori politikusa még akkor köteleződött el az oroszpárti szakadár milíciák ügye mellett, amikor pár éve Kelet-Ukrajnában járt. A követség alapítását egy régi törvényi lehetőségre alapozta, és bár ezt megtámadták azóta bíróságon, az ügyben nem született még ítélet.

Most viszont másmilyen problémája akadt Fayardnak: az orosz és a francia lapok információi szerint a férfit őrizetbe vették a francia rendőrök. Bírósági források szerint azzal vádolták meg, hogy Kelet-Európából származó nőket futtatott. 

Fayard már 2007-ben létrehozta a Oroszország szerelme névre keresztelt társkereső szolgáltatását, amely ugyanarra a címre volt bejelentve, mint most a donyeckiek követsége.