Egy német cég beperelte a Google-t, amiért továbbra is saját szolgáltatásainak biztosít versenyelőnyt a keresési találatoknál a konkurensekkel szemben

Tbg
media
2019 április 13., 05:17
comments 215

Precedensértékű eljárást indított a német Axel Springer tulajdonában álló Idealo internet GmbH az amerikai Alphabet Inc., a Google-t tulajdonló cég ellen. 

Az ár-összehasonlító szolgáltatást üzemeltető német cég szerint a Google úgy optimalizálja a találatait, hogy saját vállalkozásának, a Google Shoppingnak kedvez, az Idealo találatait kevésbé lehet megtalálni a keresési listákban.

A cég az EU 2017-es trösztellenes büntetési határozatára hivatkozik keresetében, amely szerint akkor 2,7 milliárd dolláros büntetést szabott ki a cégre az EU, és az Idealo szerint ez már önmagában bizonyítja, hogy a Google törvényt sért.

Az EU versenyjogi biztosa, Margrethe Vestager a döntés után arra biztatta az európai cégeket, indítsanak eljárásokat a Google-lel szemben a döntés alapján, a német leányvállalat az első ilyen. 

Az Idealo 500 millió eurós kártérítést fizettetne a Google-lal amellett, hogy kimondatná, a techcég továbbra is megsérti a trösztellenes határozatot.

Bár az amerikai cég a büntetés után azt állította, változtatott a keresési találatainak összeállításán, az Idealo saját mérései szerint ez továbbra sem olyan mértékű, hogy biztosítaná a tisztességes versenyt, illetve éppen azt várják az eljárástól, hogy bizonyítékokkal szolgáljon arról, valóban megtett-e mindent a Google, amit a trösztellenes határozat elvárt tőle.

Az EU az utóbbi években több büntetésről is határozott a Google kárára, legutóbb 1,49 milliárd dollárt kell fizetni a riválisainak, amiért kiszorította őket az online hirdetési piacról. (Wall Street Journal)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.